Jura Utāna mākslinieciskās un pedagoģiskās darbības analīze - Kalniņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir Jura Utāna mākslinieciskās un pedagoģiskās darbības analīze. Pētījumā meklētas atbildes kāda ir gleznotāja mākslinieciskā darbība un šīs mākslinieciskās darbības pedagoģiskā vērtība. Apkopota un analizēta teorētiskā literatūra, vēsturiskie materiāli- izstāžu recenzijas un raksti, trīsdesmit deviņas studentu recenzijas par izstādi „Utāns glezno un uzvar”, veikta septiņu studentu interviju analīze un rasts ieskats mākslinieka dzīvesdarbībā. Pētījuma tiek atklāts jauns traktējums Jura Utāna mākslinieciskās darbības pedagoģiskās vērtībās, kas ir parauga demonstrēšana, iedvesmošana, garīga un estētiska bagātināšana, emocionāla uzrunāšana un īpaši izceļama mākslinieka spēja radīt skatītājā un savos studentos vērtību – analītiskuma veicināšanu.

Master’s research theme is analysis of Juris Utāns artistic and pedagogical activity. Research explores what are characteristics of painter's artistic activity and the artistic pedagogical value. There is gathered and analyzed the theoretical literature, historical materials -reviews and articles, thirty nine students reviews about the exhibition "Utāns paints and wins", seven students interview analysis and insight into the artist's life activities. Research has found a new interpretation of Juris Utāns artistic pedagogical values that are demonstration of sample, inspiring, spiritual and aesthetic enrichment, emotional addressing and particularly the artist's ability to create viewer and students value – promotion of analytical skills.
Analyses of Juris Utāns artistic and pedagogical Activity
Keywords: Pedagoģija; Mākslinieks; Pedagogs; Vērtības; Darbība; Gleznotājs