Valdošās varas un haņ ķīniešu attiecības Cjin dinastijas laikā - Andiņš, Matīss (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba nosaukums ir „Valdošās varas un haņ ķīniešu attiecības Cjin dinastijas laikā”. Dažādi etniskie jautājumi Ķīnā ir bijuši aktuāli jau kopš pirmajām dinastijām vairāk nekā divus tūkstošus gadu senā pagātnē. Cjin dinastija bija viena no visilgāk pastāvošajām Ķīnas dinastijām un to bija dibinājuši mandžūri, kuri valdīja pār haņiem 268 gadus. Darba uzdevums ir izpētīt abu tautu savstarpējās attiecības, sākot no pirmajiem kontaktiem, līdz 1911.gada revolūcijai, izpētīt dažādu vēstures notikumu politisko un etnisko saikni un nozīmi. Darbā apskatīti vēsturnieku darbi, kuros pausts viedoklis, ka Cjin dinastijas laikā etniskajām attiecībām bijusi ļoti liela un paliekoša nozīme, bieži norisinājušies konflikti balstīti uz rasistiskiem aizspriedumiem. Tāpat analizēti ir arī darbi, kuru autori apgalvo, ka mandžūru un haņu savstarpējām attiecībām liela nozīme vēstures gaitā nav bijusi, to var uzskatīt tikai par līdzekli politisku mērķu un plānu īstenošanā.

This Bachelor's paper titled "Ruling Powers and Han Chinese Relationships during the Qing Dynasty" explores bilateral relations between Manchu and Han ethnic groups starting from the first contact till the revolution of 1911 on the background of various landmark historic events. Qing dynasty, founded by Manchu ranks among the longest-lasting dynastic periods in Chinese history and managed to rule China for 268 years. The scientific community still debates over the significance of the bilateral relations between these two people. The analysis explores the view that the ethnic relations played a crucial part during the Qing dynasty and the numerous conflicts fuelled by racism and prejudice have had a lasting impact on the historic development as well as opposing theories which claim that tensions in Manchu and Han bilateral relations were little more than a pretence for achieving purely political goals and as such of no significance in the greater historic view.
Ruling Powers and Han Chinese Relationships during the Qing Dynasty
Keywords: Āzijas studijas