Patskaņu garuma variācijas skotu angļu valodas izrunā - Smirnova, Ilva (Latvijas Universitāte, 2020)
Standarta skotu angļu valoda no pārējiem angļu valodas paveidiem izceļas ar savu patskaņu garumu, kuru nosaka tā sauktais skotu patskaņu garuma likums jeb Eitkina likums. Šī darba mērķis bija noteikt standarta skotu angļu valodas patskaņu garumu, kuru ietekmē skotu patskaņu garuma likums, un saprast, kā tas izpaužas dažādu vecumu un dzimumu grupās. Pētījumā izmantotā metode bija Skotu Tekstu un Runas Korpusā (SCOTS) iegūto runas paraugu akustiskā kvantitatīvā analīze, kurā tika noskaidrots patskaņu garums. Pētījuma rezultāti atklāja, ka skotu patskaņu garuma likums joprojām ir spēkā standarta skotu angļu valodā un tas izpaužas atšķirīgi starp abiem dzimumiem un dažādiem vecumiem. Laika gaitā tas ir kļuvis vājāks attiecībā uz patskani /i/, kā arī sievietes patskaņus vidēji izrunāja garāk nekā vīrieši.

Scottish Standard English is a highly distinctive English variety from all the other varieties of English due to its length of vowels governed by the so-called Scottish Vowel-Length Rule or Aitken’s Law. The goal of this study was to state the degree of lengthening for Scottish Standard English vowels caused by the Scottish Vowel-Length Rule and to establish how it operates within the groups of different age and genders. The method of this study was an acoustic quantitative analysis of speech samples from the SCOTS corpus for measuring vowel duration. The results of the research revealed that the Scottish Vowel-Length Rule is still operating in Scottish Standard English and it behaves differently for both genders and various generations. Weakening of it over time was observed for the /i/ vowel and females on average had longer variations of vowels.
Vowel Length Variations in the Pronunciation of Scottish English
Keywords: Valodniecība; Standarta skotu angļu valoda; patskaņu sistēma; skotu patskaņu garuma likums; patskaņu garums; standarta britu angļu valoda