Funkcionālās veselības izvērtējums onkoloģiskiem pacientiem akūtā posmā nosūtīšnai turpmākai rehabilitācijai - Zaķe, Evita (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads. Onkoloģisko slimnieku skaits ir ievērojami pieaudzis pēdējo gadu laikā un turpina pieaugt, kuras rada komplikācijas un atstāj ne tikai fiziskus, bet arī psihoemocionālus traucējumus. Tas ietekmē pacienta integrēšanās spējas sabiedrībā, kā arī dzīves kvalitāti un dzīvildzi. Mērķis. Novērtēt onkoloģisko pacientu funkcionālo stāvokli un viņu individuālās problēmas. Izstrādāt kritērijus pacientu nosūtīšanai tālākai rehabilitācijai. Materiāli un metodes. Prospektīvā pētījumā tika iekļauti pacienti, kuri stacionēti Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcā, Onkoloģijas klīnikā no 31.10.2016. līdz 12.04.2017., kuriem bija diagnosticēta onkoloģiska slimība un kuri saņem plānveida ārstēšanu stacionārā. Tika veikta pacientu aptauja, kuras pamatā tika uzdoti jautājumi, kas balstīti uz Starptautisko funkcionēšanas, nespējas un veselības klasifikāciju, hospitalās trauksmes un depresijas skalas, funckionālo spēju izvērtēšana pēc Bartela indeksa. Pacientu demogrāfiskie un sociālie dati tika iegūti no slimību anamnēzēm. Rezultāti. Pētījumā iesaistīiti 50 pacienti, no tiem 29 sievietes un 21 vīrieši vecumā no 32 līdz 87 gadiem. Vidējais pacientu vecums ir 67,3 gadi (SD = 12,8). 70% (n=35) aptaujāto bija radušās praktiskas problēmas, 50 % (n=25) atzīmē, ka viņiem ir radušās emocionālas problēmas, 92 % (n= 46) atzīmē vienu vai vairākas fiziskas problēmas. No kopējā pacientu skaita 30 % ir augsta riska emocionālā distresa stāvoklis. Novērtējot trauksmes stāvokli, 12 % (n=6) pacientu ir subklīniski izteikts trauksmes stāvoklis un 16 % (n=8) pacientu ir klīniski izteikts trauksmes stāvoklis. Depresijas stāvokļa novērtēšana: 18 % (n=9) pacientu ir subklīniski izteikts depresijas stāvoklis un 10 % (n=5) pacientu ir klīniski izteikts depresijas stāvoklis. 34 % pacientu Bartela indekss ir zem 20 ballēm. Secinājumi: Onkoloģiskajiem pacientiem ir funkcionālās veselības traucējumi. Klīniski nozīmīga trauksme ir 16%, un klīniski nozīmīga depresija ir 10 % pacientu. Pacientiem ar izteiktu emocionālo distresu, klīniski izteiktu trauksmes un depresijas stāvokli būtiski nepieciešama ir psihologa konsultācija. Pacientiem ar pašaprūpes un funkcionālās neatkarības traucējumiem būtiski nepieciešama ir fizioterapija, ergoterapija, kā arī nepieciešams pielāgot vidi pacientam. Tiek rekomendēts onkoloģisko pacientu novērtēšanai izmantot HADS skalu, Bartela indeksu, vizuālo analoga skalu sāpju intensitātes izvērtēšanai, funkcionālās nespējas pašvērtējuma skalu.

Introduction. Patients, that are diagnosed with oncological disease prevalence has significantly increased in last years. It causes complications and leaves physical, psychological and emotional disturbances. It affects patients integration in society, also quality of life and life expectancy. Aim. To evaluate funcional condition and individual problems of oncological patients. To develop criteria for patient further rehabilitation. Materials and methods. In prospective study were included patients, that were hospitalised in Pauls Stradins Clinical university Hospital, Oncology clinic from 31.10.2016. to 12.04.2017., with diagnosed onological disease and that are overgoing therapy.Survey that was conducted was based on International funcioning, inability and health classification, hospital alertness and depression scale, also patient funcional abilities were evaluated by Bartel index. Informationa about diagnosis, social, and demographic data were obtained from medical history. Results. 50 patients participated in the study, of whom 29 were women and 21 men. Mean age was 67,3 gadi (SD = 12,8), age range was from 32 to 87 years. 70% (n=35) of participants had practical problems, 50 % (n=25) emotional problems, 92 % (n= 46) had one or more than one physical problems. Out of 50 patients, 30 % have high emotional distress risk. 12% (n=6) patients had subclinically noticeable alertness and 16 % (n=8) had clinical alertness. Evaluating depression, 18 % (n=9) had subclinical and clinical 10 % (n=5) depression. 34 % of patients had Bartel index under 20 points.ballēm. Conclusions. Oncological patients have functional health issues. Clinically significant alertness have 16%, and depression 10 % patients. With noticeable emotional distress, clinically significant alertness and depression it`s are recommended for patients to have psychologist consultaion. For patients with self – care and functional independence interference it is recommended to undergo physiotherapy, ergotherapy, and enviromental adapration. It is recommended tu evalueate patients using HADS scale, Bartel index, visual analogue scale and suggest patient to self evaluate.
Selection for rehabilitation: evaluation of functional health in acute care in oncological patients
Keywords: Medicīna; Onkoloģiskie slimnieki; Funkcionālās veselības traucējumi; Funkcionālās veselības novērtējums; Onkoloģisko pacientu rehabilitācija