Gastroezofageālās refluksa slimības saistība ar uztura atbilstību Vidusjūras diētai - Murugavelmani, Divya (Latvijas Universitāte, 2025)
Nosaukums: Gastroezofageālā atviļņa slimības simptomu saistība ar diētas atbilstību Vidusjūras diētai. Aktualitāte: Gastroezofageālā atviļņa slimība (GERD) ir viena no biežāk sastopamajām kuņģa-zarnu trakta slimībām pasaulē. Tā būtiski ietekmē dzīves kvalitāti un bieži saistīta ar dzīvesveida faktoriem, īpaši uzturu. Vidusjūras diēta, kas pazīstama ar savām pretiekaisuma un vielmaiņu uzlabojošajām īpašībām, tiek plaši ieteikta dažādu hronisku slimību profilaksei. Tomēr tās loma GERD simptomu mazināšanā joprojām nav pilnībā skaidra, kas pamato šī pētījuma nepieciešamību. Mērķis: Analizēt saistību starp Vidusjūras diētas ievērošanas pakāpi un GERD klātbūtni, kā arī novērtēt, vai augstāks diētas ievērošanas līmenis korelē ar mazāku GERD simptomu smagumu. Materiāls un metodes: Retrospektīvā analīzē izmantoti GISTAR pētījuma (2013–2023) dati par 1 841 dalībnieku. GERD statuss noteikts, izmantojot GerdQ anketu, savukārt Vidusjūras diētas ievērošana – ar validētu 14 punktu skalu. Dalībnieki klasificēti pēc GERD statusa un diētas ievērošanas līmeņa (zems, vidējs, augsts). Statistiskajā analīzē izmantoti Mann–Whitney U tests, Hī kvadrāta testu, krusttabulācija un Spīrmana ranga korelācija, lai analizētu saistības ar mainīgajiem: vecums, dzimums, ĶMI, vidukļa-gurnu apkārtmēra attiecība, smēķēšanas statuss, PPI lietošana. Rezultāti: No 1 841 dalībnieka 30,6 % bija GERD pozitīvi. GERD pozitīvajiem bija būtiski augstāks ĶMI (p= 0.004) un nedaudz lielāks vecums (p= 0.039). Starp Vidusjūras diētas ievērošanas līmeni un GERD statusu netika novērota statistiski nozīmīga saistība (p= 0.188). Tika konstatēta vāja, nenozīmīga negatīva korelācija starp diētas ievērošanu un simptomu smagumu (ρ = -0.036, p= 0.119). Dzimums, smēķēšanas statuss un WHR būtiski neatšķīrās starp GERD grupām. Secinājums: Pētījums neuzrādīja nozīmīgu saistību starp Vidusjūras diētas ievērošanu un GERD statusu. Vecums un ĶMI bija statistiski nozīmīgi saistīti ar GERD klātbūtni, taču uztura ievērošana vien, šīs izlases ietvaros, nešķiet būtisks faktors GERD simptomu izteiktībā. Atslēgvārdi: GERD, Vidusjūras diēta, ĶMI, uztura ievērošana, atviļņa simptomi, dzīvesveids, protonu sūkņa inhibitori (PPI)

Title: Association of gastroesophageal reflux disease symptoms with adherence to the Mediterranean diet. Background: Gastroesophageal reflux disease (GERD) is a prevalent gastrointestinal condition, often associated with modifiable lifestyle factors including diet. While the Mediterranean diet (MeDiet) is known for its anti-inflammatory properties and metabolic benefits, its role in GERD symptoms prevention remains unclear. Objective: To analyse the association between adherence to the MeDiet and GERD status, and whether higher adherence correlates with reduced symptom severity. Material and methods: A retrospective analysis was conducted using data from 1 841 participants of the GISTAR study (2013-2023). GERD status was determined using the GerdQ questionnaire, and adherence to the MeDiet was measured using a validated 14 item score. Participants were categorized into GERD positive or negative groups, and further classified into low, moderate or high MeDiet adherence groups. Statistical analyses included the Mann- Whitney U test, Chi-square test, crosstabulation, and Spearman’s rank correlation to assess the relationship between GERD status, MeDiet adherence, and other variables including age, gender, body mass index (BMI), waist-to-hip ratio (WHR), smoking status, and proton pump inhibitor (PPI) usage. Results: Among the 1 841 participants, 30,6 % were GERD positive. GERD positive individuals had significantly higher BMI (p= 0.004) and were slightly older (p= 0.039). No significant association was found between MeDiet adherence scores and GERD status (p=0.188), and a weak, non-significant inverse correlation was observed between MeDiet adherence and GERD symptom severity (ρ = - 0.036, p = 0.119). Gender, smoking status, and WHR did not significantly differ between GERD groups. Conclusion: The study found no significant association between adherence to the MeDiet and GERD status. While age and BMI were significantly associated with GERD, dietary adherence alone did not appear to be a major influencing factor in his cohort. Keywords: GERD, Mediterranean diet, BMI, diet adherence, reflux symptoms
Association of gastroesophageal reflux disease with adherence to the Mediterranean diet
Keywords: Medicīna; GERD; Mediterranean diet; BMI; Diet adherence; Reflux symptoms