Nodokļu risku vadība un tās novērtējums SIA "Rīgas meži" - Vojevodova, Ella (Latvijas Universitāte, 2024)
Komersanta pienākums nodrošināt pareizu nodokļu uzskaiti, deklarēšanu un iemaksu valsts budžetā. Nodokļu risku vadība preventīvi palīdz identificēt un novērst nodokļu riskus. Maģistra darba mērķis – pamatojoties uz teorētiskām atziņām un SIA “Rīgas meži” nodokļu risku vadības dokumentāciju, izanalizēt un novērtēt minētā uzņēmuma nodokļu uzskaites procesu risku vadības kārtību un izstrādāt priekšlikumus nodokļu risku vadības pilnveidošanai uzņēmumā. Maģistra darba pētījuma rezultāts atklāj, ka SIA “Rīgas meži” veic efektīvu nodokļu risku vadību, taču autore ir identificējusi arī nepilnības – nav ietverti procesu soļi, trūkst kontroles klientu pārbaudē, ja mainās tā PVN maksātāja statuss. Minēto nepilnību novēršanai autore izstrādājusi priekšlikumus. Atslēgvārdi: nodokļu riski, nodokļu risku veidi, nodokļu risku vadība, nodokļu procesi.

It is the duty of a merchant to ensure accurate accounting, declaration, and payment of taxes to the state budget. Tax risk management helps preventively identify and mitigate tax risks. The aim of the master's thesis is to analyze and evaluate the tax accounting process of SIA "Rīgas meži" in terms of risk management based on theoretical insights and the tax risk management documentation of the company, and to develop proposals for improving tax risk management in the company. The research results of the master's thesis reveal that SIA "Rīgas meži" conducts effective tax risk management, yet the author has identified shortcomings such as the absence of process steps and lack of control in customer checks when their VAT taxpayer status changes. The author has proposed solutions to address these shortcomings. Keywords: tax risks, types of tax risks, tax risk management, tax processes.
Tax risk management and its assessment SIA “Rīgas meži”
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Nodokļu riski; Nodokļu risku veidi; Nodokļu risku vadība; Nodokļu procesi