Mālu sorbcijas kapacitātes un organofilizācijas pētījumi - Maļinauskaite, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā ar mehanoķīmisko paņēmienu no bagātinātiem Saltišķu karjera smektīta māliem un komerciāli pieejamiem bentonīta paraugiem (Nanoclay, hidrophilic bentonite) ir iegūti organomāli. Mālu paraugu modificēšanai ir izmantoti kvaternizētie organiskie savienojumi: tetrafenilfosfonija bromīds (TFF) un oktadeciltrimetilamonija hlorīds (ODTMA). Apstrādes rezultātā ir iegūti plastiski hidrofobi brūni gēli ar kristālisku struktūru. Iegūtie organomālu paraugi ir raksturoti ar vairākām metodēm: fāžu sastāvs ir noteikts ar pulvera rentgendifraktometriju (PXRD), ķīmiskais sastāvs – ar viļņu dispersijas rentgenfluorescences spektrometriju (WDXRF), termiskā analīze (DTA/TG) un iegūts infrasarkanais spektrs (IS/FTIR). Modificējamiem mālu paraugiem, izmantojot dažādus sorbātus, ir noteiktas to sorbcijas kapacitātes vērtības. Sorbcijas ir noteikta ar trim dažādām metodēm: pēc metilēnzilā, pēc bārija hlorīda un amonija acetāta. Iegūtie rezultāti ir matemātiski apstrādāti un izvērtēti.

In bachelor work with mechano - chemical techniques of enriched Saltišķi career when smectite clays and commercially available bentonite samples (nanoclays , hidrophilic bentonite) is obtained organoclays. Clays have been used to modify the quaternized compounds: tetraphenylphosponium bromide (TFF) and octadecyl trimethyl ammonium chloride (ODTMA). The processing result is a plastic hydrophobic gels with brown crystalline structure . The resulting organoclays samples are characterized by several methods: phase composition is determined by powder X - ray diffraction (PXRD), chemical composition - the wave dispersion X-ray fluorescence spectrometry (WDXRF), thermal analysis (DTA/TG), and obtained the infrared spectrum (IR/FTIR). Be modified clay samples using a variety of sorbates are set to sorption capacity values. Sorption is determined by three different methods: by methylene blue, for barium chloride and ammonium acetate. The results are mathematically processed and evaluated.
The study of the clays sorption capacity and organophilisation
Keywords: Ķīmija