Garumzīmju lietojums cittautu īpašvārdos - Liepkalne, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs veltīts garumzīmju lietojumam cittautu īpašvārdu atveidē. Tiek aktualizēts jautājums par konsekvences trūkumu, uzmanību pievēršot patskaņu kvantitātei. Latviešu valodā vērojama situācija, kad vienam cittautu īpašvārdam paralēli pastāv divi vai pat vairāki lietojuma varianti, variējot vien ar patskaņu kvantitāti. Rezultātā pazeminās valodas kultūras līmenis, zaudējot izteiksmes skaidrību un apgrūtinot uztveri. Problemātika skatīta vēsturiskā aspektā, uzmanība pievērsta arī situācijai mūsdienās. Tiek vērtēta latviešu valodnieku ieteikto atveides principu realizācija praksē, meklēti un skaidroti pastāvošo nekonsekvenču iespējamie cēloņi. Nekonsekvenču pamatā ir kopums, kas sevī ietver starpniekvalodu ietekmi, politisko situāciju, individuālo valodas izjūtu, kā arī tradicionāli lietotās cittautu īpašvārdu formas.

Research takes a closer look at the use of lengthening marks in foreign proper nouns. Raising attention to the lack of consistency when rendering foreign proper nouns and focusing on the vowel lengths. In Latvian language there are two or sometimes even more possible ways to use a single foreign proper noun while variating only with it's vowel lengths. This lowers the level of language culture making it lose clarity of expression and complicating the perception. Problematic case is viewed both historically and nowadays. Research also pays attention to the process of how rendering principles, recommended by language specialists, realize in practice, while researching and explaining possible inconsistency causes. Mostly those are ether political, individual, caused by intermediary language or traditional use of form.
The Use of Lengthening Marks in Foreign Proper Nouns
Keywords: Filoloģija; ortogrāfija; cittautu īpašvārdi; īpašvārdu atveide; patskaņi; garumzīmes