Daiļliteratūras lasīšana drukātā un elektroniskā formātā - Kurele, Rita (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Daiļliteratūras lasīšana drukātā un elektroniskā formātā” aplūkots, kā mūsdienu digitālajā laikmetā, kad ir pieejamas grāmatas gan tradicionālajā drukātajā, gan elektroniskajā formātā, cilvēki lasa daiļliteratūru. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kā lasītājs uztver un atceras daiļliteratūras tekstu katrā no formātiem, un vai tas ietekmē lasīšanas materiāla izvēli, papildus nosakot citus faktorus, kas to ietekmē. Pētījuma sākumā izvirzītā hipotēze, ka tekstu drukātā formātā cilvēks atceras un uztver labāk nekā elektroniskajā, neapstiprinās. Grāmatas izvēli vairāk ietekmē citi faktori, piemēram, ērtums, noformējums, sajūtas, kas rodas lasīšanas laikā. Pētījuma dalībnieki atzina, ka viņiem tuvākas ir grāmatas drukātā formātā, bet, dodoties kaut kur, priekšroka tiek dota grāmatas elektroniskajam formātam.

Bachelor’s thesis “Fiction reading in printed and electronic format” explore how people read fiction in nowadays digital age, when books in both traditional printed and electronic format are available. The aim of the bachelor’s thesis is to find out how reader perceives and remembers fiction’s text in each of formats and whether it affects the selection of reading material. An additional aim is to identify other factors, which affect it. Hypothesis made in the beginning of study which told that people remember and perceive text better in printed format than electronic doesn’t approve. The choice of book for reading is affected by other factors, for example, ease, design, feelings, which occur while reading. Participants of study admitted that they read books in printed format, but when they travel, they prefer books in electronic format.
Fiction reading in printed and electronic format
Keywords: Bibliotēkzinātne; daiļliteratūra; lasīšana; drukātais formāts; elektroniskais formāts