1,5 – 3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju apguve pedagoģiskajā procesā pirmskolā - Jirgensena, Luīze (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autore: Luīze Jirgensena Darba nosaukums: 1,5 – 3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju apguve pedagoģiskajā procesā pirmsskolā Darbā izvirzītais mērķis: analizēt zinātnisko un metodisko literatūru un empīriski pētīt, kā pedagoģiskajā procesā pirmsskola ir veicināmas 1,5 -3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmes. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā darba autore analizē zinātnisko un metodisko literatūru par bērnu pašapkalpošanās prasmēm. Pēta 1,5 – 3 gadīgu bērnu attīstības raksturojumu un pašapkalpošanās prasmju jēdzienu. Darba autore pēta metodes, kādas var izmantot pedagoģiskajā procesā pirmsskolā, lai veicinātu pašapkalpošanās prasmju apguvi. Empīriskajā daļā tiek veikta pedagoģiskā izmēģinājuma darbība pašapkalpošanās prasmju apguves veicināšanai. Tiek izvirzīti kritēriji, pēc kuriem tiek novērtētas un salīdzinātas bērnu prasmes pētījuma sākuma un beigās. Pēc pētījuma veikšanas darba autore veic secinājums un izstrādā ieteikumus par pašapkalpošanās prasmju veicinošu pedagoģisko procesu. Pētījumā piedalās 9 bērni vecumā no 1,5 – 3 gadiem. Darbs sastāv no 40 lapas pusēm, darbā iekļautas 3 tabulas, 8 attēli, pielikumā iekļauti 17 attēli. Darbā izmantots 21 literatūras avots. Atslēgas vārdi – pašapkalpošanās prasmes, ģērbšanās prasmes, ēšanas prasmes, higiēnas prasmes, pirmsskola, pedagoģiskais process, patstāvība.

Author of the work: Luīze Jirgensena Title of the work: acquisition of self-service skills of 1.5 - 3 year olds in the pedagogical process in pre-school Objective of the work: to analyse scientific and methodological literature and empirically study how self-service skills of 1.5 - 3 year olds should be promoted in the pedagogical process. The work consists of two parts, theoretical and empirical. In the theoretical part, the author of the work analyses scientific and methodological literature on children's self-service skills. The concepts of 1.5 - to 3-year-olds' developmental characteristics and self-serving skills are explored. The author of the work explores the methods that can be used in the pedagogical process in pre-school to promote the acquisition of self-service skills. In the empirical part, pedagogical pilot action is carried out to promote self-service skills acquisition. Criteria are set for assessing and comparing children's skills at the beginning and end of the study. After conducting the study, the author of the work shall draw a conclusion and draw up recommendations regarding the pedagogical process promoting self-service skills. 9 children between 1.5 and 3 years of age are participating in the study. The work consists of 40 pages, the work includes 3 tables, 8 images, the attachment contains 17 images. The work uses 21 literary sources. Keywords – self-service skills, dress skills, eating skills, hygiene skills, pre-school, pedagogical process, self-sufficiency.
Acquisition of self-service skills of 1,5 – 3-year-olds in the pedagogical process in pre-school
Keywords: Izglītības zinātnes; Pašapkalpošanās prasmes; Pedagoģiskais process; Patstāvība; Ģērbšanās prasmes; Ēšanas prasmes