Nātrija atomu magnētiski optiskais slazds - Brūvelis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā apskatīta Latvijā un Baltijas valstīs pirmā magnētiski optiskā slazda izveide nātrija atomu dzesēšanai un gūstīšanai. Šajā nolūkā darbā apkopoti magnētiski optiskā slazda darbības principu teorētiskie izklāsti, izveidota augstvakuuma sistēma, optiskā un polarizējošā sistēma sešu dzesējošo staru konfigurācijā un atomu divdimensiju optiskā registrācija ar CCD kameras palīdzību. Izveidotā iekārta tiks izmantota plānoto eksperimentu veikšanai aukstās Ridberga gāzēs, kas saistīti ar jaunu metožu attīstīšanu Ridberga stāvokļu apdzīvotību koherentai pārslēgšanai un jonizāciju Ridberga atomu mijiedarbībās. Atslēgas vārdi — magnētiski optiskais slazds, optiska atomu dzesēšana, atomu gūstīšana, atomārs slazds, auksti atomi, nātrijs.

This work presents building of the first magneto-optical trap in Latvia and in Baltic states. Detailed overview of methods of magneto-optical trapping of sodium atoms and the built magneto-optical trap apparatus, consisting of a high vacuum system and an optical beam guiding and polarization control setup, is given. The built setup will be used in forthcoming experiments that require ultracold temperature of atoms. These include studies of ionization of Rydberg gases due to long-range dipole-dipole and Van der Waals interactions and accurate Rydberg quantum state control exploring interferences of dressed states. KEYWORDS — magneto-optical trap, laser cooling, atom trap, cold atoms, sodium.
Magneto-optical trap for sodium atoms
Keywords: Fizika