Kriminālsods valsts amatpersonu nodarījumos - Fokrote, Ligita (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījuma mērķis tiek izvirzīts, analizējot Krimināllikuma Vispārīgās daļas normas un tiesu praksi valsts amatpersonu nodarījumos valsts institūciju dienestā saistībā ar soda mērķa sasniegšanu, kā arī soda veida un mēra noteikšanu, noskaidrot, kādi faktori izraisa kļūdas tiesiska un taisnīga soda piemērošanā apsūdzētajiem minētās kategorijas lietās. Balstoties uz citu valstu pieredzi, piedāvāt risinājumus sodu noteikšanas politikas uzlabošanā, rast atbildi uz jautājumu, cik efektīvi šodien ir sodi par valsts amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā un vai šajā sakarā pastāv kāda cita iespēja, kā sabiedrībā „atmodināt” cieņu pret valsti un likumu, kā arī pret pārējiem sabiedrības locekļiem un viņu garantētajām tiesībām Latvijas Republikas Satversmē un citos normatīvajos aktos. Pētījuma mērķa sasniegšanai tiek noteikti šādi uzdevumi: •izpētīt soda jēdziena un soda mērķa teorijas vēsturiskā aspektā, apskatīt sodu veidus Latvijā, definēt kriminālsoda jēdzienu un mērķi mūsdienu likumdošanā, kā arī izanalizēt noteikto soda mērķu sasniegšanas iespējas Latvijā; •noskaidrot valsts amatpersonas kā speciālā subjekta jēdzienu un valsts amatpersonas pazīmes; •pētīt pamatsoda un papildsoda noteikšanas īpatnības valsts amatpersonu nodarījumos valsts institūciju dienestā, vienlaicīgi analizējot tiesu praksi par katra soda veida noteikšanu, norādot gan uz tiesu prakses pozitīvajiem piemēriem, gan saskatot problemātiku soda veida un mēra noteikšanā; •analizēt citu valstu pieredzi soda noteikšanas reglamentācijā, attiecinot to uz soda noteikšanu valsts amatpersonu noziedzīgajiem nodarījumiem. Pētīt ārvalstu likumdošanā paredzēto atbildību par nodarījumiem valsts institūciju dienestā kā arī salīdzināt soda veidus ar Latvijas Krimināllikumā noteiktajiem soda veidiem par valsts amatpersonu nodarījumiem valsts institūciju dienestā •tiesu prakses analīzi par piemērotajiem sodu veidiem veikt par 24 kriminālprocesos pieņemtajiem Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta galīgajiem lēmumiem nolūkā izcelt tiesu prakses nepilnības, kļūdas un izvirzīt priekšlikumus, kuri varētu sekmēt sodu noteikšanu nākotnē, izskatot tiesās krimināllietas par valsts amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, tādējādi sasniedzot soda mērķi. Darba izstrādāšanas gaitā autors ir iecerējis aplūkot Latvijā un ārpus tās robežām pazīstamu krimināltiesību speciālistu viedokļus par soda noteikšanas problemātiku par valsts amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā – Krimināllikuma XXIV nodaļa „Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā”.

Objective of the research is established analysing provisions of the General Part of the Criminal Law and court practice in cases of crimes of public officials in state institutions in relation to reaching the purpose of penalty as well as type of penalty and establishing penalty. It is also of crucial importance to determine those factors of mistakes in applying fare penalty and following rule of law for persons facing charges for abovementioned types of crime. On the basis of experience of other countries to suggest improvements to the penalty policy, to answer the question how effective are penalties for crimes committed by public officials and whether there is other method of teaching respect for the country, the law and other members of the society and their rights provided in the Constitution of the Republic of Latvia (Satversme) and other legal sources. In order to reach the objective of the research the following tasks have to be completed: •to study theoretical aspects of penalty term and purpose of penalty in historical angle, to explore kinds of penalties in Latvia, to define term of criminal penalty and purpose in current legislation as well as to analyse possibilities of reaching objective of those penalties established in Latvia; •to define term of public official as a special subject and characteristics of a public official; •to study particularities of establishing principle penalty and additional penalty for crimes committed by public officials in state institutions and at the same time to analyse court practice when each type of penalty is applied, pointing at good examples of court practice as well as emphasizing problems in determing penalty; •to analyse experience of other countries in terms of legal provisions of penalties applicable to crimes comitted by public officials. To study liability provided in legislation of other countries for crimes committed in state institutions as well as to compare types of sanctions for crimes of public officials committed in state institutions under the Criminal Law of Latvia; •to analyse court practice for applyed penalties in terms of studying final decisions of the Senate Department of Criminal Cases of the Supreme Court taken in 24 criminal proceedings with the purpose to highlight shortcomings, mistakes and to suggest proposals which might contribute to establishing penalties in the future when criminal cases regarding crimes of public officials in state institutions are reviewed by a court, thus reaching objective of the penalty. In the process of writing thesis the author plans to explore opinions of criminal law experts in Latvia and other countries in terms of problems of applying sanctions to public officials for criminal offences committed in state insitutions provided in the Chapter XXIV of the Criminal Law „Criminal Offences Committed in State Authority Service”.
Criminal sanctions for offences of public officials
Keywords: Juridiskā zinātne