Sievietes tēls kristietības un pagānisma laika griežos Sigrijas Unnsetes romānā „Vainags” un Ilonas Leimanes romānā „Vilkaču mantiniece” - Grabuste, Dana (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā tiek pētītas paralēles starp sievietes lomu un vietu sabiedrībā kristietības un pagānisma laika griežos Norvēğijā un Latvijā. Par pamatu pētījumam ir izmantoti divi literārie darbi - Sigrijas Unnsetes romāns „Vainags” un Ilonas Leimanes romāns „Vilkaču mantiniece”. Vispirms tiek pētīta abu valstu sabiedrība, tās iekārta pagānisma un kristietības laikā. Tad iekļauta trīs nozīmīgāko sieviešu tēlu analīze no romāniem. Mērķis ir gūt priekšstatu par to, cik stipri jaunieviestā reliğija, tās radītā morāle un sabiedrība ietekmēja sievietes dzīvi kristietības ienākšanas laikā Norvēğijā un Latvijā, un to, vai šo valstu sabiedriskajā un ğimenes dzīvē kristietība ienesa vienādas izmaiņas. Galvenais secinājums ir, ka reliğijai un tās noteiktajai morālei bija vienlīdz liela nozīme un ietekme gan uz Norvēğijas, gan Latvijas sievieti.

The bachelor paper explores the parallels between the role and place of a woman in the transition between paganism and Christianity in Norway and Latvia. The novels ”The Wreath” by Sigrid Undset and ”Heir of the Werewolf” by Ilona Leimane make basis for the research. First the investigation of pagan and Christian society, its system in both countries comes. Later the analysis of three most significant characters from the novels follows. The purpose is to understand how much the new religion, its created moral and society influenced woman’s life when Christianity came to Norway and Latvia, and to clarify if Christianity brought the same changes into the social and family life in both countries. The main conclusion is that religion and its created moral has had equally great importance and influence both on the Norwegian and Latvian woman.
Woman in the Translation Between Paganism and Christianity in ”The Wreath” by Sigrid Undset and ”Heir of the Werewolf” by Ilona Leimane
Keywords: Filoloģija