Pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanas process teorijā un praksē - Čunka, Linda (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba „Pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanas process teorijā un praksē” pētījuma priekšmets ir pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanas procesuālās problēmas, kas rodas gan nepilnīgā normatīvā regulējuma dēļ, gan šobrīd pastāvošās duālās mantojuma lietu vešanas sistēmas dēļ. Maģistra darba mērķis ir atspoguļot tiesisko regulējumu un tā attīstību kopš 2003.gada 1.janvāra pārdzīvojušā laulātā daļas izdalīšanas procesā, kā arī norādīt uz normu nepilnībām un nepieciešamajiem grozījumiem. Lai sasniegtu maģistra darba mērķi, darba autore aplūko gan tiesu praksi līdz 2003.gadam, gan zvērinātu notāru praksi kopš 2003.gada 1.janvāra, kā arī, izmantojot gan vēsturisko un salīdzināšanas metodi, aplūko citas valsts pieredzi un normatīvo aktu regulējumu attiecībā uz maģistra darba tematiku. Ņemot vērā to, ka pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšana vienlīdz attiecināma gan uz ģimenes tiesībām, gan uz mantojuma tiesībām, tad darba pirmā nodaļa veltīta pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanas un laulāto mantisko attiecību mijiedarbības vispārīgajam raksturojumam teorijā, meklējot problēmjautājumu iespējamos ģimenes tiesībās. Savukārt darba otrā nodaļa veltīta tiesu praksei, kādā veidā un uz kādiem argumentiem tika balstīta pārdzīvojušā laulātā daļas izdalīšana no laulāto kopmantas un kā noteica tās apmēru, bet trešajā nodaļā aplūkots ir zvērinātu notāru darbs mantojuma lietu vešanā un to prakse attiecībā uz pārdzīvojušā laulātā daļas izdalīšana no laulāto kopmantas un tās apmēra noteikšanu. Tiek salīdzināta tiesu prakse līdz 2003.gadam un zvērinātu notāru darba prakse jautājumā par pārdzīvojušā laulātā daļas noteikšanu un izdalīšanu, kā arī aplūkota un analizēta apliecības par laulātā daļu laulāto kopmantā atbilstību notariālā akta formai un saturam.
Dividing Process of Property Share of Outlived Spouse in Theory and Practice
Keywords: Tiesības