Privātās dzīves aizsardzība, tiesības uz vārda brīvību un to savstarpējā mijiedarbība - Veģere, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Sabiedrībai attīstoties, esošās un vienas no senākajām cilvēktiesībām, kā vārda brīvība un tiesības privātās dzīves neaizskaramību, nepazudīs, taču šo tiesību robežas gan var izplūst. Vienas pamattiesības var tikt ierobežotas, priekšroku dodot citām. Mainoties tehnologijām un cilvēcei attīstoties kā tādai, šo pamattiesību saturs paplašinās. Pievienojas jauni privātās dzīves aspekti, mediju veidi kļūst ar vien vairāk un, līdz ar to,informāciju ir iespējams sasniegt lielāks personu skaits. Lai nodrošinātu demokrātiskas sabiedrības esamību,ir nepieciešams biežāk un vērtīgāk pētīt jaunās tendences, apzināties, kas ietilpst personas privātās dzīves aizsardzības robežās, kuras personas dzīves robežas valsts atzīst un aizsargā. Vēl jo vairāk aktuālāks paliek jautājums par publiskas personas privātuma robežām, kad tiek īstenota sabiedrības informēšana jeb preses brīvības ietvaros. Vai šo personu tiesību apmērs ir mazāks par citu personu tiesībām? Jā, un tas ir attaisnojams ar pienākumu informēt sabiedrību par tai nozīmigiem jautājumiem. Kritēriji, lai noteiktu publiskas personas statusu ir noteikti, taču praksē reizēm grūti piemērojami. Autore savā darbā vēlas aplūkot abu minēto pamattiesību saturu, kas ietilpst aizsargājamās tiesībās. Apskatīt problēmjautājumus, kas strauji attīstošajā sabiedrība ir vēl vairāk pamanāmas- kā precīzāk un pilvērtīgāk aizsargāt personas privāto dzīvi,kādi elementi ietilpst šajā pamattiesībā, kā ir pilnveidojušās vārda brīvības izpausmes – veidi, kādos var notikt šis tiesību aizskārums. Un, pats svarīgākais - kā atrisināt situāciju, kad saduras privātās dzīves aizsardzība ar tiesībām uz vārda brīvību?

In the course of societal development, existing and one of the oldest human rights, such as freedom of expression and the right to privacy, will not be lost, but the limits of these rights can get blurred. Some fundamental rights may be restricted by favoring others. As technology changes and humanity develops, the content of these fundamental rights broadens. New aspects of private life are included, several different media types are emerging and, as a result, information can be reached by more people. In order to ensure the existence of a democratic society, it is integral to study new trends, be aware of what is within the limits of protection of privacy, as well as which limits of an individual's right to privacy are recognized and protected by the State. A question that is becoming more and more topical is the limits of privacy of a public person, when informing the public or in the context of freedom of press. Does a public person have less rights than others? Yes, and this is justified by the obligation to inform the public about relevant issues. The criteria for determining the status of a public person have been established, but they are sometimes difficult to apply in practice. The author examined the content of the two before mentioned fundamental rights, which are protected. To investigate the issues, which are even more visible in the rapidly evolving society - how to protect the privacy of a person more accurately and effectively, what instruments are part of these fundamental rights, how the display of freedom of expression has improved, as well as the ways in which this breach of rights can occur. And, most importantly, how to solve a situation where the protection of privacy and the right to freedom of expression collide?
Protection of privacy, freedom of expression and their interaction
Keywords: Juridiskā zinātne; Privātās dzīves aizsardzība; Vārda brīvība; Pamattiesības; cilvēktiesības; ierobežošana