Seksuālo minoritāšu identitātes aspektu saistība ar psiholoģisko distresu un uztverto sociālo atbalstu lesbietēm, gejiem un biseksuāliem cilvēkiem. - Siliņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kuri seksuālās minoritāšu identitātes aspekti ir saistīti psiholoģisko distresu un uztverto sociālo atbalstu lesbietēm, gejiem un biseksuāliem cilvēkiem. Pētījumā piedalījās 126 dalībnieki, vecumā 18 - 52 gadi. Dalībnieki tika iedalīti trīs pētījuma grupās: lesbietes (n=49); geji (n=41); biseksuāli cilvēki (n=36). Pētījumā tika izmantota Lesbiešu, geju un biseksuālu cilvēku identitātes aptauja, Keslera psiholoģiskā distresa aptauja un Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta aptauja. Tika atklāts, ka visās pētījuma grupās psiholoģiskais distress ir pozitīvi saistīts ar pieņemšanas raizēm, geju grupā ar internalizēto homonegativitāti un biseksuālu cilvēku grupā ar identitātes neskaidrību un sarežģītu procesu. Rezultāti parāda, ka biseksuāli cilvēki uzrāda nozīmīgi augstāku psiholoģisko distresu un identitātes neskaidrību.

The aim of this study was to find out, which sexual minority identity dimensions correlates with psychological distress and perceived social support. Data were concluded from 126 participants, at age 18 - 52 years. Participants were divided in three groups: lesbians (n=49); gays (n=41); bisexuals (n=36). Research was concluded by using Lesbian, gay and bisexual identity scale, Kessler psychological distress scale and Multidimensional perceived social support scale. Findings show, that psychological distress is positively correlated with acceptance concerns in all three groups; with internalized homonegativity in gay group and with identity uncertainty in bisexual group. Also findings show that bisexual people show significantly higher psychological distress and identity uncertainty.
Correlations between sexual minority identity aspects, psychological distress and perceived social support among lesbians, gays and bisexuals.
Keywords: Psiholoģija; LGB; lesbietes un geji; uztvertais sociālais atbalsts; biseksuāli cilvēki; seksuālo minoritāšu identitāte