Aramzemju izplatības ietekmējošie faktori Apes, Veclaicenes un Jaunlaicenes pagastos 1998. un 2015. gadā - Grāvelsiņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Lauksaimniecības zemju izmantošana ievērojami mainās dažādu faktoru ietekmē. Pētot aramzemju platību dinamiku, dabiskās apmežošanās procesus, iespējams skaidrot dažādus cēloņus lauksaimniecības zemju lietošanas izmaiņām. Latvijā veikti vairāki pētījumi par lauksaimniecības marginalizācijas procesiem, kas ietver arī aramzemju izmantošanu, kā arī to platību izmaiņas. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot aramzemju izplatības ietekmējošos faktorus Latvijas ziemeļaustrumu pierobežā 1998. un 2015. gadā. Maģistra darbā ir apkopota literatūra par lauksaimniecības zemju, tai skaitā aramzemju izmantošanas izmaiņām. Apkopota informācija arī par abiotisko faktoru ietekmi, ES lauksaimniecības politikas un iedzīvotāju ietekmi uz aramzemju izmantošanu. Rezultāti parāda, ka pētītajās teritorijās aramzemju platība ir samazinājusies kopš 1998. gada, turklāt aramzemju izplatību būtiski ietekmē abiotiskie faktori. ES un valsts lauksaimniecības politika motivē iedzīvotājus uzturēt marginālās lauku teritorijas sakoptākas, tomēr pierobežā lauksaimniecības zemes ir pakļautas pamešanas procesam, ko nosaka augsnes faktori.

Agricultural land use changes significantly by different factors. Studying the dynamics of arable land, natural afforestation processes there can be explained a variety of reasons for agricultural land use changes. There are several studies in Latvia about agricultural marginalization processes, which also includes the use of arable land, as well as their size changes. Master's thesis aims to clarify the factors influencing the spread of arable land in Latvian northeastern border in 1998 and 2015. In this thesis is summarized a literature on agricultural land, including arable land use change. Summarized aslo information of abiotic factors, the EU's agricultural policy and the general impact on the use of arable land. The results show that the studied areas of arable land has decreased since 1998, and abiotic factors have significant impact on the spread of arable land. EU and national agricultural policy motivates the people to maintain marginal rural areas neat, but agricultural land in the border area is subjected to abandonment process that is determined by the soil factors.
Factors influencing the spread of arable land in Ape, Veclaicene and Jaunlaicene parishes in 1998 and 2015
Keywords: Ģeogrāfija; Aramzeme; zemes kvalitatīvā vērtība; lauksaimniecība; marginalizācijas process