Lokālas infiltrācijas analgēzijas novērtēšana pie plānveida gūžas locītavas endoprotezēšanas - Žukovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2014)
Totāla gūžas locītavas endoprotezēšana (TGLE) ir viena no visbiežāk pielietojamām operācijām traumatoloģijā-ortopēdijā, kura būtiski uzlabo cilvēka dzīves kvalitāti un fiziskus rādītājus. Tomēr pati par sevi operatīvā iejaukšanās var izsaukt stipras agrīnās akūtās pēcoperāciju sāpes un parasti prasa 5-10 dienu hospitalizāciju efektīvai analgēzijai un rehabilitācijai. Šīs prolongēts hospitalizācijas laiks un relatīva pacienta imobilizācija gultā var izsaukt nozokomiālu infekciju vai dziļo vēnu trombozi. Pētījuma mērķis: Izvērtēt intraoperatīvas, augsta tilpuma lokālas infiltrācijas analgēzijas agrīnu pēcoperācijas pretsāpju efektu un nozīmi pie plānveida gūžas locītavas endoprotezēšanas. Metodes: Pacienti ar nozīmētu plānveida TGLE pēc nejaušības principa tika sadalīti divas grupas pa 20 cilvēkiem katrā. Abām grupām tika veikta spināla anestēzija izmantojot Sol. Marcaini 0,5% + Morphine 0,1 mg un vienai no grupām papildus pielietota LIA metode. LIA tika veikta izmantojot Sol. Ropivacai

Subject: Evaluation of the local infiltration analgesia in planned total hip arthroplasty Total hip arthroplasty (THA) is one of the most common performing traumatology-orthopedics surgical operations which significantly improves physical performance and the quality of life. However, THA may result in severe postoperative pain, usually requiring hospitalization from 5 to 10 days to provide effective analgesia and rehabilitation. This prolonged hospital stay and relative immobilization of the patient in bed may invite nosocomial infection and deep vein thrombosis. The main aim of our research was to evaluate an early postoperative analgetic effect of the high-volume local infiltration analgesia and its meaning in planned total hip arthroplasty (THA). Methods: Patients appointed to planned THA were randomly divided into two groups of 20 patients each. Surgical anaesthesia was obtained by spinal Sol. Marcaini 0,5% + Morphine 0.1 mg in both groups and one of the groups in addition was
Evaluation of the local infiltration analgesia in planned hip arthroplasty
Keywords: Medicīna