Skaņas apstrādes datorsistēmas izveide. - Knopkens, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2010)
Viestura Knopkena kvalifikācijas darbs sniedz ieskatu tajā kā izveidot datorsistēmu, kura paredzēta skaņas apstrādei. Darbā tiek apskatītas visas šai datorsistēmai nepieciešamās iekārtas, to specifikācijas un ar tām saistītie raksturlielumi. Darbā tiek apskatīta arī skaņas apstrādes programmatūra un process, kā notiek skaņas pārveide datoram saprotamā formātā, izmantojot ciparu-analogos un analogos-ciparu konvertorus. Darbā tiek veikta arī biežāko ar šo jomu saistīto problēmu apskate un tiek sniegti padomi kā tās risināt, izmantojot gan fiziskus, gan programmatūriskus līdzekļus. Praktiskajā daļā tiek aprakstīts arī pats datorsistēmas izveides process, pēc kura apraksta ikviens var izveidot datorsistēmu, kas veiksmīgi spējīga veikt skaņas apstrādes procesu, sākot ar ierakstu un beidzot ar rediģēšanu un pēcapstrādi.

Qualification work written by Viesturs Knopkens gives an example of how to make a computer based system for sound processing and editing. In this work there are reviews of all necessary devices, as well as the specifications that one would need to know about them. There is reviewed sound editing and processing software, along with the process of how sound is converted in digital format with A/D and D/A converters, so that computers can understand and read this sound. The practical part of this work is a review of how to make sound processing and editing computer based system. By following the description, every technical person could make his or her own medium sound recording studio, ready for professional studio work - starting with recording and finishing with processing and mastering.
Sound processing computer system's design.
Keywords: Datorzinātne