Gaismas leksika Homēra eposā “Īliada” - Lopateckis, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā “Gaismas leksika Homēra Īliādā’’ tika izpētīta gaismu apzīmējošā leksika ar mērķi noteikt tās lietojuma funkcijas. Gaismas leksika ir vārdu kopums, kuru izmantojot kā māksliniecisko izteiksmes līdzekļu veidošanas rīku, Homērs panāk “Īliādā” aprakstīto ainu un priekšmetu atainojumu ilustrācijas. Gaisma ir vērtīgs parādību avots, no kura smeļoties leksiku ir iespējams aprakstīt lietas tiešajā un pārnestajā nozīmē, piemēram, izteikt rakstura izcilību, ārējā izskata skaistumu, priekšmetu skaistumu, emociju izpausmes. Pētījuma gaitā tika izpētīts gaismas leksiski semantiskais lauks grieķu valodā, ir nosauktas tās lietojuma pamatfunkcijas, kā arī ir izpētīti mūsdienu leksikoloģijas literatūras autoru pētījumi.

In the bachelor`s thesis “Vocabulary of light in Homer`s Epic Poem Iliad’’ was explored vocabulary indicating light with aim to determine the functions of it`s usage. Light vocabulary is the whole of words, which being used as a means of artistic expression, Homer achieves ilustrations of described scenes and objects. Light is a worthwhile source from which being drawn it is possible to describe things in direct and indirect meaning, for instance, to express excellence of character, beauty of external look, beauty of things, emotional manifestations. In the process of research lexical semantic field of vocabylary of light was explored, were named the main functions of it`s usage, as well were researched contemporary authors of lexicological literature researches.
Vocabulary of Light in Homer's Epic Poem “Iliad”
Keywords: Valodniecība; Homērs; gaismas leksika; leksiski semantiskais lauks; mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi