Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus kā soda veids - Ozoliņa, Māra (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā „Tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus kā soda veids” ir analizēti būtiskākie no šī soda veida izrietošie jēdzieni – amats, amatpersona, valsts amatpersona, analizēts soda mērķis, tā samērīgums un atbilstība Satversmes 106.pantam, iestāžu rīcības brīvības robežas un to kompetence soda piemērošanā, kā arī soda izpildes uzraudzības problemātika. Autore secina, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētais sods „tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus” ir samērīgs un atbilst Satversmes 106.pantam, taču ir konstatējamas dažādas pretrunas noteiktu jēdzienu lietojumā LAPK, kā arī sodu izpildes kontroles mehānisms nav pilnībā un līdz galam izstrādāts, tādējādi radot iespējamas problēmas tā realizācijā praksē.

The author in the bachelor’s work „The Forfeiture of Rights to Hold Particular Offices as the Administrative Sanction” analyses basic concepts – position, official, public officer, the aim of this sanction, proportionality of the sanction and its compliance with the Article 106 of the Constitution of the Republic of Latvia, limits of the freedom of action of the institutions and their competence imposing the sanctions, as well as the problems in the supervision of the sanction execution. The author concludes that the sanction of Latvian Administrative Violations Code (hereinafter – Code) “forfeiture of rights to hold particular offices” is proportional and complies with the Article 106 of the Constitution of the Republic of Latvia, but there are different contradictions in the use of certain concepts of the Code, as well as the mechanism of the implementation of sanctions is not fully developed, thus causing potential problems with the implementation of the sanction in practice.
The Forfeiture of Rights to Hold Particular Offices as the Administrative Sanction
Keywords: Juridiskā zinātne; administratīvais sods; amats; amatpersona; iestādes rīcības brīvība; samērīgums