Surogasijas legalizēšanas tiesiskie aspekti - Ridere, Agnese (Latvijas Universitāte, 2011)
Šī bakalaura darba tēma ir „Surogasijas legalizēšanas tiesiskie aspekti”. Šī darba mērķi ir noskaidrot kā ārvalstu normatīvajos aktos tiek regulēti jautājumi, saistībā ar surogasijas tiesisko regulējumu, vai pastāv pārnacionāla līmeņa regulējums attiecībā uz šiem jautājumiem, vai ir iespējams legalizēt surogasiju Latvijas Republikā un kādi ir nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi. Šajā darbā tiek apkopota un analizēta Eiropas Savienības nostāja attiecībā uz surogasijas legalizēšanu Eiropas Savienības valstīs un ārvalstu prakse un nostāja šajos jautājumos. Bakalaura darbā tiek analizēti zinātniskajā literatūrā paustie viedokļi attiecībā uz surogasijā iesaistītajām personām un to juridisko statusu. Viens no būtiskākajiem aspektiem, kurš tiek pētīts ir surogātmātes un domāto vecāku juridiskais statuss. Ne mazāk nozīmīgs ir jautājums par to, kura no sievietēm ir atzīstama par bērna māti. Līdz brīdim, kad 1978. gadā doktori R.Edward un P.Stepoe veica pirmo in vitro fertilization procedūru, nepastāvēja nekādu šaubu par to, kas ir bērna māte, bet mūsdienās, tehnoloģiju attīstības laikmetā, šis jautājums nav viennozīmīgs. Pastāv dažādi viedokļi par to vai surogātmāte vai domātā māte (kura ir bērna bioloģiskā māte – gestācijas tipa surogasijā) ir atzīstama par bērna īsto māti. Vai vēlme būt par māti un bioloģiskās saites esamība ar bērnu ir būtiskāka par bērna iznēsāšanu un dzemdēšanu bez bioloģiskās saites esamību ar bērnu? Šajā darbā tiek atspoguļoti un analizēti tādi būtiskāki surogasijas aspekti kā surogasijas iedalījums pēc tipiem (gestācijas, tradicionālā, donoru šunu gestācijas surogasija), personas, kuras ir iesaistītas surogasijā (surogātmāte (un tās vīrs, ja tāds ir), domātie vecāki, surogasijas aģentūra, atsevišķos gadījumos arī donori, un visbeidzot – iestāde, kura kontrolē un apstiprina surogasijas līgumu) un arī pētīts, piemēram, kas notiek, ja kāda no līgumslēdzējpusēm mirst un, ja bērns piedzimst nedzīvs vai ar veselības problēmām. Šī bakalaura darba rezultātā autore izvirzīja priekšlikumu legalizēt gestācijas tipa altruistisku mērķu vadītu surogasiju, bet aizliegt tradicionāla tipa un komerciālu mērķu vadītu surogasiju Latvijas Republikā un nodefinēja nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos, kuri būtu jāveic.

The theme of this paper is „Legal aspects of surrogacy legalisation”. The common purpose of this paper is to find out how the issues concerning legal aspects of surrogacy legislation are managed in foreign states, is there any regulation on surrogacy in supranational level and is it possible to legalize surrogacy in Latvia and in case it is possible – which of types of the surrogacy would be the best solution for Latvia legal situation and what kind of amendments would be necessary. This paper also analyses European Union position on Surrogacy legalisation in EU states and foreign practises on surrogacy legalisation. There are different opinions about the legal status of persons involved in surrogacy which are also analysed in this paper. One of the main questions about surrogacy is the status of the surrogate mother and of the intended parents. Who is the real mother of the child? Before 1978, when doctors R.Edward and P.Steptoe made first in vitro fertilization, there was no doubt who is the real mother of the child. But today there are a lot of disputes – is it surrogate mother, or the intended mother, who is biological mother of the child (in gestational surrogacy). What is more importantly – to have a desire to be a mother and have a biological link with the child or to bare child without that initial desire and do not have this link with the child? The conducted analysis, which is reflected in this paper identifies most important questions of surrogacy, such as - types of surrogates (gestational, traditional and donor cells gestational surrogacy), persons who are involved in surrogacy (surrogate mother (and her husband, if she have one), intended parents, surrogacy agency, in some cases - donor, and finally – the institution, which control surrogacy legal procedure), and many important current issues, for example, what happens if surrogate mother or intended parents dies, if a child is born dead or sick child is born? As a main result of the analysis author of the paper build up an argument in favour of gestational, alturistic type surrogacy validation in future in legislation of the Republic of Latvia.
Legal Aspects of Surrogacy Legalization
Keywords: Juridiskā zinātne