Māsu apmierinātība ar darba apstākļiem rehabilitācijas centra X nodaļā - Roze, Ramona (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma – “Māsu apmierinātība ar darba apstākļiem rehabilitācijas centra X nodaļā”. Mūsdienās organizāciju vērtē ne tikai pēc ekonomiskās efektivitātes, bet arī pēc darbinieku apmierinātības ar darbu. Kļūst aizvien mazāk cilvēku, kuri ilgstoši strādā vienā darba vietā, taču medicīna ir tā nozare, kurā kadru nemainība būtu vērtējama kā pozitīva iezīme. Organizāciju psiholoģijā tiek uzsvērta darbinieku apmierinātības nozīme un tiek lietots visaptverošs jēdziens – darba dzīves kvalitāte. Darbinieku apmierinātību ar darba apstākļiem nosaka gan ārējo,gan iekšējo faktoru kopums, kas katram darbiniekam var būt atšķirīgi. Faktori, kas iespaido māsas apmierinātību ar darbu un tā organizāciju sekundāri iespaidos arī sniegto aprūpes kvalitāti, līdz ar to šos faktorus ir svarīgi noskaidrot un ieviest uzlabojumus, lai nodrošinātu labāko iespējamo pacientu aprūpi. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt rehabilitācijas centra X nodaļas māsu apmierinātību ar darba apstākļiem. Pētījuma jautājums ir - kādi faktori sekmē vai kavē māsu apmierinātību ar darba apstākļiem rehabilitācijas centra X nodaļā? Darbā tika izmantota kvalitatīvā pētniecības metode – daļēji strukturēta intervija un tika intervētas astoņas rehabilitācijas centra X nodaļas māsas. Pētījuma rezultāti apliecināja to, ka māsu apmierinātību ar darbu rehabilitācijas iestādē X ietekmē ne tikai ārējie un iekšējie faktori, bet arī respondentu vecums, darba stāžs un personība. Tomēr var izcelt divus galvenos faktorus gan apmierinātībā gan neapmierinātībā ar darba apstākļiem, tie ir, piederības sajūta un darba novērtējums.

The topic of the Bachelor theses - “Nurse satisfaction with working conditions in rehabilitation unit X”. Nowadays an organisation is evaluated not only economically. Satisfaction of employees is one of the core values in evaluation as well. There are less and less people who pursue life long career in one working place. Especially in medical sphere it would be highly appreciated if there would be less change of employment. In the business psychology satisfaction of employees are described by definition the quality of work life. This is defined by inner and outer factors which differ for all the employees. The factors of nurse satisfaction have secondary influence on their work quality. Therefore it is very important to define those factors and improve their quality which at the end will improve work performance. Target of these theses was to elaborate and analyse nurse satisfaction of rehabilitation center X with working conditions. The key question of survey was wich factors facilitate and which hinder satisfaction of nurses with working conditions in rehabilitation unit X. For the survey qualitative method of investigation was used partly structured interview and eight nurses of above unit were interviewed. The conclusions are that satisfaction is reached not only through inner or outer factors but also it is influenced by the age of clients, personality and years worked. Nevertheless two main factors are crucial - feeling of belonging and appreciation of work.
Nurse satisfaction with working conditions in rehabilitation unit X
Keywords: Medicīna; rehabilitācijas centrs; nodaļa; apmierinātība; darba apstākļi