Lunasīna izplatība graudaugu šķirnēs un līnijās un farmakoloģiskais raksturojums - Namniece, Jana (Latvijas Universitāte, 2017)
Promocijas darba mērķis - eksperimentāli noskaidrot lunasīna izplatību ēdamos augos un identificēt faktorus, kas ietekmē tā producēšanos graudaugos, un pētīt lunasīna farmakoloģiskos efektus. Tika optimizēta ŠH/MS/MS metode lunasīna līmeņa mērīšanai augos. Mēs atklājām lunasīnu tritikālē un auzās un izmērījām tā līmeni tritikāles, auzu, miežu, ziemas kviešu un ziemas rudzu šķirnēs un selekcijas līnijās . Novērojām, ka lunasīna saturs augu sēklās atšķiras atkarībā no genotipa , un identificējām ar lunasīnu bagātākās šķirnes un līnijas , kā arī atbilstošus to audzēšanas apstākļus (bioloģiskā vai konvencionālā sistēma). No auzām izolētais lunasīns bija bioloģiski aktīvs un in vitro testos tā antioksidanta efekti neatšķīrās no sintētiskā peptīda. Pirmo reizi parādījām, ka lunasīns atrodams arī laboratorijas dzīvnieku pārtikas granulās . Atslēgvār di: lunasīns, graudaugi, ŠH/MS/MS, antioksidatīvie efekti, šūnu proliferācija.

The aim of dissertation – to investigate the presence of lunasin in edible plants, to identify factors that influence production of lunasin in cereals and to study its pharmacological activity. We have optimized LC - MS/MS method to measure lunasin content in plants. Lunasin was discovered in triticale and oats, and its level was measured in triticale, oats, barley, winter rye and wheat varieties and breeding lines. It was shown, for the first time, that the production of lunasin is mostly genotype - dependent and the most lunasin - rich breeding lines and varieties and the breeding directions ( biological or conventional) were identified. Lunasin isolated from oats is biolo gically active, and its effects in in vitro antioxidant assays do not differ from those of synthetic lunasin. Additionally, lunasin was found in laboratory animal feed pellets. Keywords : lunasin, cereals, LC - MS/MS, antioxidant effects, cell proliferation
Presence of lunasin in crop varieties and lines and pharmacological characteristics of lunasin.
Keywords: Farmācija; Farmakognozija; lunasīns; bioloģiskais un konvencionālais audzēšanas veids; graudaugi; ŠH/MS/MS; antioksidatīvie efekti; šūnu proliferācija