Bērnu vecumā no 16 līdz 30 mēnešiem autiskā spektra traucējumu pazīmju saistība ar miega grūtībām un vecāku stresa līmeni - Veļičko, Darja (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis ir saistību izpēte starp bērnu vecumā no 16 līdz 30 mēnešiem vecāku norādītām autiskā spektra traucējumu (AST) pazīmēm, miega grūtībām un vecāku stresa līmeni. Tika prognozēts, ka pozitīvas korelācijas starp mainīgajiem lielumiem pastāv arī agrīnajā bērnībā. Pētījumā piedalījās 105 vecāki: 94 sievietes un 11 vīrieši, kuriem ir bērni vecumā no 16 līdz 30 mēnešiem. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas – Modificētas, pārskatītas aptaujas autiskā spektra traucējumu noteikšanai mazbērna vecumā pirmā pakāpe, Īsu aptauju par mazuļa miegu, Vecāku stresa indeksa aptaujas īsā forma. Pētījuma rezultāti parādīja, ka agrīnajā bērnībā pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp AST pazīmēm un vecāku stresu, ka arī starp AST pazīmēm un tādam miega grūtībām, kā īsāks miega laiks diennaktī un ilgāks iemidzināšanas laiks.

The object of this paper is the research of the relations between autism spectrum disorder (ASD) signs in children aged 16 – 30 months, noticed by their parents, and sleep difficulties and parenting stress level. It has been prognosticated that the positive correlations between variable magnitudes take place also in early childhood. 105 parents having children aged 16 – 30 months have taken part in the research: 94 women and 11 men. The research consisted of three questionnaires: The Modified Checklist for Autism in Toddlers, Revised with Follow-Up, Brief Infant Sleep Questionnaire and Parenting Stress Index – Short Form. The research results have proved that in early childhood there exist statistically significant relations between the ASD signs and parenting stress and also between the ASD signs and such sleep difficulties as shorter total sleep duration and longer sleep onsets.
Correlations Between Signs of Autism Spectrum Disorder in Children Aged 16 to 30 Months, Sleep Difficulties and Level of Parental Stress
Keywords: Psiholoģija; autiskā spektra traucējumi; miega grūtības; vecāku stress; AST