Morālo spriedumu pamatu saistība ar neskaidrības toleranci un bailēm no nāves - Nīgale, Madara (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai morālo spriedumu pamatiem un neskaidrības tolerancei ir saistības ar bailēm no nāves pieaugušajiem. Pētījumā tiek izvirzīta hipotēze: pastāv saistība piecu morāles spriedumu pamatu nozīmē starp respondentiem ar augstu neskaidrības toleranci un zemu nāves trauksmi. Izlasē piedalījās 206 latviski runājoši pieaugušie (60% sieviešu; vecumā no 18 līdz 89 gadiem; M=36.03; SD=12.09). Pielietota Morāles intuitīvo pamatu aptauja (Moral Foundations Questionnaire; Graham et al., 2008), Nāves trauksmes aptauja (Death Anxiety Inventory; Tomás-Sábado & Gómez-Benito, 2005) un Neskaidrības tolerances skala (Tolerance for Ambiguity Scale; Herman, et al, 2010). Rezultāti sniedz apstiprinājumu hipotēzei – jo augstāka neskaidrības tolerance, jo zemākas bailes no nāves un konkrēti morāles pamati (rūpes-kaitējums un lojalitāte-nodevība) tiek vērtēti kā nozīmīgāki.

The aim of this research is to find out whether the Moral foundations and tolerance of ambiguity have a relationship with the fear of death in adults. The study hypothesizes: There is an association between the importance of the five foundations of moral judgments among respondents with high ambiguity tolerance and low fear of death. The sample consisted of 206 Latvian-speaking adults (60% women, aged 18 to 89; M=36.03; SD=12.09). Applied Moral Foundations Questionnaire: 30-Item Full version-MFQ 30 (Graham et al., 2008), Death Anxiety Inventory (DAI) (Tomás-Sábado & Gómez-Benito, 2005) and Tolerance for Ambiguity Scale (Herman, et al, 2010). The results confirm the hypothesis - the higher the tolerance for ambiguity, the lower the fear of death and specific moral foundations (caring-harm and in-group-loyalty) are rated as more important.
The Relations of Moral Foundations with Tolerance of Ambiguity and Fear of Death
Keywords: Psiholoģija; morāles pamati; bailes no nāves; nāves trauksme; neskaidrības tolerance