Tikumiskā rakstura veidošanās pusaudžiem ārpusstundu nodarbībās - Liepniece-Pavlova, Lilija (Latvijas Universitāte, 2012)
Šis darbs “Tikumiskā rakstura veidošanās pusaudžiem ārpusstundu nodarbībās” ir pētījums par pusaudžu garīgo un tikumisko audzināšanu ar mērķi parādīt, ka pusaudžu grupas regulāra ārpusstundu tikšanās var palīdzēt viņiem izstrādāt tikumisku domāšanu, iemācīt rīkoties saskaņā ar tikumiskiem principiem, izvēlēties mērķus savā dzīve un tiekties tos sasniegt. Darbā ir divas nodaļas. Nodaļā, kas veltīta teorētiskām problēmām, autore aplūko tādus jautājumus kā sabiedrības tikumisko vērtību trūkuma ietekme uz pusaudžiem, garīgās un tikumiskās audzināšanas nozīme skolā, garīgās un tikumiskās audzināšanas mērķi un pedagoga loma audzināšanas procesā. Darba praktiskajā daļā ir sniegta pusaudžu garīgo un tikumisko vērtību veidošanas programma un autores apkopotie rezultāti, kas gūti praktiskajā darbā ar pusaudžiem pēc šīs programmas. Atslēgvārdi: Pusaudzis, tikumiskā audzināšana, morāle, grupu darbs.

This paper “Developing Virtuous Character Traits in Teenagers during Out-of-Class Activities” is a research on spiritual and moral education of junior youth with the purpose of showing that a regular out-of-class meetings of a teenager group can aid them develop moral reasoning, learn to act in accordance with moral principles, choose life goals and aspire to achieve them. The paper consists of two chapters. Chapter I is devoted to theoretical problems. The author analyses in what way the lack of spiritual an ethical values in society influences teenagers, the role of spiritual and ethical education at school, the aims of spiritual and ethical education and the role of the teacher in the education process. Chapter II — the practical part — presents a programme for spiritual and ethical education of teenagers and sets out the results obtained in working with teenagers according to this programme. Keywords: Junior youth, spiritual education, moral, teamwork.
Developing Virtuous Character Traits in Teenagers during Out-of-Class Activities
Keywords: Pedagoģija