Izteicēju lietojums pašidentifikācijas naratīvos - Vārpa, Anete (Latvijas Universitāte, 2015)
Šis bakalaura darbs, kura nosaukums ir „Izteicēju lietojums pašidentifikācijas naratīvos”, tika izstrādāts ar mērķi izpētīt faktorus, kuri nosaka darbības vārdu lietojumu, tai skaitā, dažādu darbības vārdu izvēli, kā arī, lai noteiktu un klasificētu, kuram no būtības aspektiem atbilst identificētie 1. pers. stāstījuma teikumi. Galvenās pētījuma metodes ietvēra pašidentifikācijas naratīvu apkopošanu un gramatisku teksta analīzi, lai izpētītu darbības vārdu lietojumu. Kopumā tika savākti 10 pašidientifikācijas naratīvi no dažādu valstu pārstāvjiem, kuru dzimtā valoda ir angļu valoda. Atklājās, ka visbiežāk lietotais darbības vārda modelis 1. pers. stāstījuma teikumos sastāv no salikta nomināla izteicēja vienkāršajā tagadnē, īstenības izteiksmē un darāmajā kārtā. Pētījuma rezultāts ļauj labāk izprast pašidentifikācijas naratīvu veidošanas procesu un tā gramatisko saskaņotību. Kā arī tika secināts, ka pašidentifikācijas naratīvos visbiežāk izpaustais būtības aspekts bija ‘Reflektīvais Es’. Rezultāti liek vērst uzmanību uz to, ka ir svarīgi veicināt visu četru būtības aspektu apzināšanos cilvēkos, lai izvairītos no neapzinātas nevērības pret pilnīgu identitātes izpratni.

The present bachelor thesis “The Use of Predicates in Self-Identification Narratives” was carried out to investigate the factors which determine every predicate, including the choice of various types of predicates; furthermore, to identify and classify to which aspect of self the 1st-person-narrator phrases belong to. The main research methods included inquiry on self-identification narratives and a grammatical discourse analysis of predicate use. A total of 10 self-identification narratives were submitted by English native speakers, which were used for the analysis. It became evident that the most frequent pattern of predicate use in 1st-person-narrator phrases contained a compound nominal predicate, in present tense, simple aspect, indicative mood and active voice. The results of the research provide a better understanding of the formation process of the self-identification narrative and its grammatical coherence. Moreover, it was concluded that the most frequent element evident in self-identification narratives was the reflective self. The results suggest the need for awareness raising about the importance of all four aspects of Self to avoid unconscious neglect of a complete self-identity.
The Use of Predicates in Self-Identification Narratives
Keywords: Valodniecība; pašidentifikācijas naratīvs; 1. pers. stāstījuma teikums; izteicēja veidi; darbības vārda pazīmes; būtības aspekti