Vides faktoru ietekme uz apdzīvotību Latvijas teritorijā 6.gs. - Mīlgrāve, Ildze (Latvijas Universitāte, 2020)
Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijā pētījumi par 6. gs. vides izmaiņu ietekmi uz sabiedrību nav veikti un publicēti. Darba mērķis ir, balstoties uz paleobotānisko un arheoloģisko avotu izpētes rezultātiem un to analīzi, apskatīt apdzīvotības pārmaiņas Latvijas teritorijā 6. gs. un iespējamo vides faktoru ietekmi uz šiem procesiem. Darbā analizēti trīs apbedīšanas tradīciju reģioni Latvijas teritorijā – uzkalniņu ar akmeņu riņķi reģions, līdzeno kapulauku ar akmeņu riņķi reģions un akmeņu krāvumu reģions, – kā arī paleobotāniskie pētījumi un materiāls, kas iegūts no ezeru nogulumiem. Balstoties uz šo avotu izpētes rezultātiem, var secināt par visaptverošām pārmaiņām konkrētajā laikā apdzīvotībā 6. gs., ko, iespējams, izraisīja strauja klimata pavēsināšanās pēc 536. gada notikumiem.

The topic is highlighted by the fact that such studies on the impact of the 6th century environmental changes on society have not been performed and published in Latvia. The aim of the work is to examine the changes in population in the territory of Latvia during 6th century and the impact of potential environmental factors on these processes, based on the results of the research of paleobotanical and archaeological sources and their analysis. In the work, three regions of burial traditions in the territory of Latvia were analyzed – barrow cemeteries with stone circle, flat cemeteries with stone circle and tarand graves, – as well as paleobotanic studies and material derived from the sediments of lakes. Based on the research results, it is possible to conclude a comprehensive change at the given time in population during 6th century, possibly caused by a rapid change in climate following the year 536 events.
Envirnonmental impact on the settlement in territory of Latvia during 6th century
Keywords: Vēsture; 6. gadsimts; apdzīvotība; vides izmaiņas; klimats; paleobotānika