Perspektīvu pretradiācijas līdzekļu stabilitāte - Varavva, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā tika izskatīta jonizējošā starojuma ietekme, intervālā 0,01MGy – 0,30 MGy, uz dietona un tā analogus, kas pieder pie 1,4-dihidropiridīna atvasinājumiem, radiācijas izturību. Spektroskopisko pētījumu rezultātā tika noteikta sadalīšanas pakāpe un aprēķināts pētīto paraugu radiolīzes radiācijas ķīmiskais iznākums. Ar elektronu paramagnētiskās rezonanses metodi (EPR) iegūtie spektri ļauj konstatēt brīvo radikāļu veidošanu apstarotajos paraugos un novērtēt to ietekmi uz dietona analogu radioaizsardzībam īpāšībām salīdzinājumā ar dietonu. Tika noteikts, ka dietonu kā izejmateriālu un uz tā bāzes izveidotus medikamentus nedrīkst pakļaut jonizējoša starojuma iedarbībai lielākai par 0,1MGy, jo ievērojamas jonizējošā starojuma dozas izraisa neapgriezeniskās ķīmiskās pārvērtībās un noved līdz oksidētās formas rašanos. Tika secināts, kā dietona analogi parāda atšķirīgo radioaktīvo stabilītati atkarīgi no aizvietotāja vietā molekulā.

In the paper the influence of ionizing radiance on diethone and its analogues which belong to 1,4 dihydropyridine derivatives, the durability of radiation was reviewed. As the result of the spectrophotometric researches the level of dissolution was defined and the chemical outcome of radiolysis of radiation of the researched samples was calculated. Diethone analogues show different radioactive stability depending on the location of substitute in molecule. With the method of paramagnetic resonance of electrons creation of free radicals in the radiated samples was stated and their influence on the characteristics of radioprotector was evaluated.
Stability of Perspective Anti-radiation Compounds
Keywords: Ķīmija