Zemmolekulāru savienojumu noteikšana un izdalīšana no Latvijā augošiem alkšņiem - Lauberte, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Zemmolekulāru savienojumu noteikšana un izdalīšana no Latvijā augošiem alkšņiem. Roze L., zinātniskie vadītāji Dr.h.ķīm., prof. Teliševa G., Dr.ķīm., doc. Osīte A. konsultants: PhD., pētnieks Bikovens O. Maģistra darbs, 87 lappuses, 44 attēli, 12 tabulas, 70 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir analizēti zemmolekulārie savienojumi baltalkšņa un melnalkšņa mizās, baltalkšņa čiekuros un atzarojumu vietu koksnē. Izmantojot gāzes - šķidruma hromatogrāfiju un gāzes - šķidruma hromatogrāfiju masspektometriju ir identificēti un kvantitatīvi noteikti lipofīlie savienojumi (taukskābes, triterpēni, sterilesteri, di- un triglicerīdi) Latvijā augošajos alkšņos. Izmantojot AEŠH-UV-MS precizēts alkšņa hidrofīlo ekstraktu dialiheptanoīdu sastāvs. Pirmo reiz melnalkšņa mizā ir identificēti diarilheptanoīdi: hidroksi oregonīns (1,7-bis(3,4-dihidroksifenil)-heptān-3-ols-5-O-ksilopiranozīds) un platofilozīds (5-hidroksi-1,7-bis (4-hidroksifenil)-3-heptanon-5-O-glikopiranozīds). Hidroksi oregonīna laboratorijas standarts tika iegūts reducējot no baltalkšņa mizas izdalīto oregonīnu ar NaBH4. Reakcijas rezultātā iegūstot hidroksi oregonīna epimēru maisījumu. Platifilozīda laboratorijas standarts tika izdalīts no āra bērza mizas, izmantojot preparatīvo hromatogrāfiju. Iegūtie savienojumi tika identificēti izmantojot UV, IS, MS un KMR spektroskopijas metodes. BALTALKSNIS, MELNALKSNIS, MIZA, ČIEKURI, ATZAROJUMU VIETU KOKSNE, LIPOFĪLĀS EKSTRAKTVIELAS, DIARILHEPTANOĪDI.

Determination and separation of low-molecular compounds from alder growing in Latvia. Roze L., supervisors Dr. habil. chem., prof. Galina Telysheva, Dr. chem., Agnese Osīte, consultant: PhD., researcher Bikovens O. Master thesis, 87 pages, 44 figures, 12 tables, 70 literature references, 5 appendices. In Latvian. This paper deals with analyzing low-molecular compounds in the bark, cones and in the knotwood of grey and black alders. Lipophilic compounds (fatty acids, triterpenes, sterylester, di- and triglycerides) in alder growing in Latvia are identified and quantitatively determined by gas-liquid chromatography and gas chromatography–mass spectrometry. The content of the hydrophilic alder extracts is specified by HPLC-UV-MS. For the first time the diarylheptanoids are identified in the bark of black alder: hydroxyl oregonin (1,7-bis-(3,4-dihydroxyphenyl)-3-hydroxyheptane-5-O-β-D-xylopyranoside) and platyphylloside (5-hydroxy-1,7-bis-(4- hydroxyphenyl)-3-heptanone-5-O –glucopyranoside). The standard of hydroxy-oreginin is determined reducing the oregonin extracted from bark of grey alder with NaBH4. The result of this reaction is the determination of mixture of hydroxyl-oregonin-epimere. The standard of platyphylloside is determined from the bark of outdoor birch by preparative chromatography. The determined compounds are identified using such spectroscopic methods like UV, IS, MS and NMR. GREY ALDER, BLACK ALDER, BARK, CONES, KNOTWOOD, LIPOPHILIC EXTRACTIVES, DIARYLHEPTANOIDS.
Determination and separation of low-molecular compounds from alder growing in Latvia
Keywords: Ķīmija