Starojuma dozas ietekmējošie faktori politraumas izmeklējuma pacientiem vecumā no 16 līdz 18 gadiem - Renāre, Sintija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Starojuma dozas ietekmējošie faktori politraumas izmeklējuma pacientiem vecumā no 16 līdz 18 gadiem”. Šī tēma ir īpaši aktuāla, jo bērnu traumatisma līmenis Latvijā joprojām ir augsts un ar katru gadu pieaug. Pediatrijas pacientu audi ir ievērojami jutīgāki pret jonizējošo starojumu nekā pieaugušo audi, tomēr smagu traumu gadījumā diagnostikas procesā bieži ir nepieciešams veikt datortomogrāfijas (DT) izmeklējumu, kurā tiek izmantots jonizējošais starojums. Datortomogrāfija ir viens no izmeklējumiem ar visaugstāko starojuma dozu diagnostiskās radioloģijas praksē, tāpēc ir īpaši svarīgi pamatoti izvērtēt izmeklējuma nepieciešamību un nodrošināt starojuma optimizāciju. Lai garantētu pacientu drošību un ievērotu starojuma aizsardzības principus, būtiski ir izprast starojuma dozas standartlīmeņus, kā arī identificēt un analizēt faktorus, kas var ietekmēt saņemto starojuma dozu politraumas pacientiem. Darba mērķis ir noskaidrot kādi ir starojuma dozas ietekmējošie faktori politraumas izmeklējuma pacientiem no 16 līdz 18 gadiem. Darba uzdevumi ir atlasīt 27 politraumas pacientu topogrammas vecumā no 16 līdz 18 gadiem un identificēt un reģistrēt svešķermeņus (rokas, intubācijas caurules, vakuuma maisi, imobilizācijas dēļi u.c.), kas atrodas izmeklējuma laukā. Salīdzināt starojuma dozas pacientiem ar līdzīgu ķermeņa uzbūvi, bet dažādu objektu klātbūtni izmeklējuma laukā. Analizēt, kā konkrētu objektu klātbūtne ietekmē kopējo starojuma dozu. Izvērtēt iespējas optimizēt izmeklēšanas tehniku, lai samazinātu starojuma dozu, saglabājot diagnostisko kvalitāti. Bakalaura darba noslēgumā ir apkopoti secinājumi par darba tēmu, kā arī izstrādāti priekšlikumi, balstoties uz analizēto literatūru un pētījumā iegūtajiem rezultātiem. Bakalaura darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, kurā ir 4 nodaļas un 10 apakšnodaļas, pētījuma daļas, secinājumiem un izmantotās literatūras saraksta.

The topic of the bachelor's thesis is “Factors Affecting Radiation Dose in Polytrauma Examinations for Patients Aged 16 to 18 Years.” This research is relevant due to the high and increasing rate of pediatric trauma in Latvia. Pediatric patients are more sensitive to ionizing radiation than adults. However, in cases of severe trauma, computed tomography (CT) — which involves exposure to ionizing radiation — is often essential for accurate diagnosis. CT scans are among the examinations with the highest radiation doses in diagnostic radiology, which highlights the importance of assessing the necessity of the examination and ensuring dose optimization. The aim of the thesis is to identify the factors that influence radiation dose in polytrauma CT examinations for patients aged 16 to 18 years. The research tasks include selecting 27 CT topograms of polytrauma patients in the specified age group, identifying and recording additional objects (such as arms, endotracheal tubes, vacuum mattresses, immobilization boards, etc.) present in the scan area, comparing radiation doses among patients with similar body composition but different object presence, analyzing the dose impact of specific objects, and evaluating options for optimizing the examination technique to reduce radiation dose while maintaining diagnostic quality. The thesis concludes with a summary of the main findings and provides recommendations based on the literature review and empirical data. The structure of the thesis includes an introduction, a theoretical part consisting of four chapters and ten subchapters, a research section, conclusions, and a list of references.
Factors Affecting Radiation Dose in Polytrauma Examinations for Patients Aged 16 to 18 Years
Keywords: Medicīna; politrauma; datortomogrāfija; starojuma doza; pediatrisks pacients