Nodokļu sloga ietekme uz ārvalstu tiešo investīciju plūsmām Eiropas Savienības ietvaros - Borisjuka, Olga (Latvijas Universitāte, 2012)
Analizējot nodokļu slogu Eiropas Savienībā ĀTI piesaistīšanas kontekstā globalizācijas apstāķlos, var secināt, ka ĀTI klimats vairākās valstīs pasliktinājās ekonomiskās un finānšu krīzes dēļ. Vairāku valstu valdības bija spiestas paaugstināt nodokļu likmes, lai samazinātu budžeta deficītu. Šādā situācijā lielāko nozīmi iegūva starptautiskā nodokļu konkurentspēja ĀTI piesaistīšanas kontekstā. Saskaņā ar maģistra darbā paveikto pētījumu, tika noskaidrots, ka zemākais nodokļu slogs ir viens no galvenajiem nosacījumiem ĀTI piesaistei valstī. Liela nozīme šajā kontekstā ir Uzņēmuma ienākuma nodoklim, kā arī ārvalstu investīciju videi kopumā. Maģistra darba pētījumā rezultātā tika izanalizēta nodokļu sloga ietekme uz ĀTI apjomiem, kā arī tika salīdzināts nodokļu slogs Latvijas Republikā un Luksemburgā un izdarīti attiecīgi secinājumi. Atslēgvārdi: nodokļu slogs, ĀTI, ārzonas.

Analizing the tax burden in the European Union in the context of FDI attraction, author conclude that economic and financial crisis followed the trend of decline in FDI flows at the global level. Several government were forced to raise tax rates in order to reduce the budget deficit. In such a situation, the role of sustaining competitive tax burden in the context of FDI increases. According to the master’s work research, it was found that the lowest tax burden is one of the main conditions for attracting FDI in the country. In this context the role of corporate income tax increases, as well as foreign investment environment in general. Master’s work research led to the analysis of the impact of the tax burden on FDI, as well as comparing the tax burden in Latvian Republic and Luxemburg and draw the appropriate conclusions. Keywords: tax burden, FDI, offshore.
Tax Burden Influence on Foreign Direct Investment Flow within the EU
Keywords: Ekonomika