Elektrotransportlīdzekļu publisko uzlādes staciju lietotāju pieredzes un informētības uzlabošanas projekts - Bukovskis, Aleksis (Latvijas Universitāte, 2024)
Projekta ideja ir izveidot elektroauto uzlādes staciju meklēšanas lietotni, kura ietver sevī Latvijas teritorijā esošo publisko elektroauto uzlādes staciju pieejamības atspoguļošanu. Mobilās lietotnes formāts, praktiskums, kā arī potenciāls nepārtraukti strādāt pie lietotnes pilnveides/uzlabojumiem var kalpot kā būtisks un noderīgs ikdienā izmantojams rīks elektroauto lietotājiem. Šīs lietotnes priekšrocība un pamatideja ir visu pieejamo publisko elektroauto uzlāžu vietu publiskošana vienotā platformā ar potenciālu iespēju uz sadarbību ar elektroauto uzlāžu staciju pakalpojumu sniedzējiem. Uzņēmuma mērķis, izstrādājot šo lietotni, ir atvieglot elektroauto ikdienas lietojamību, mazinot laika patēriņu elektroauto uzlādes staciju meklēšanā, rezultātā veicot ieguldījumu sabiedrības priekšstatu par elektroauto uzlādes sarežģītību mainīšanā. Pirmajā nodaļā tiks aplūkota statistika un dati saistībā ar elektrotransportlīdzekļu tirgus attīstības dinamiku Latvijā un to saistītajiem un ietekmējošajiem aspektiem, kā arī tiks veikta iedzīvotāju aptauja, uz kuras balstoties tiks izvirzīta pamatproblēma. Otrajā nodaļā tiks izstrādātas projektu alternatīvas, kuras tiks savstarpēji salīdzinātas, lai noteiktu vispiemērotāko. Trešajā nodaļā tiks izstrādāta izvēlētās alternatīvas projekta rokasgrāmata un veikta projekta plānošana.

The idea of the project is to create an electric car charging station search app, which includes the availability of public electric car charging stations in the territory of Latvia. The format of the mobile app, practicality, as well as the potential to continuously work on the development/improvements of the app can serve as an essential and useful everyday tool for electric car users. The advantage and basic idea of this app is the publication of all available public electric car charging points on a single platform with a potential opportunity for cooperation with service providers of electric car charging stations. The company's goal in developing this app is to facilitate the daily use of electric cars by reducing the time spent searching for electric car charging stations, as a result of making an investment in changing the public's perception of the complexity of electric car charging. In the first chapter, statistics and data related to the dynamics of the development of the electric vehicle market in Latvia and their related and influencing aspects will be considered, as well as a population survey will be conducted, based on which the basic problem will be raised. In the second chapter, project alternatives will be developed, which will be compared with each other in order to find the most suitable one. In the third chapter, the project manual of the selected alternative will be developed and project planning will be carried out.
Project for improving the experience and awareness of users of public charging stations for electric vehicles
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; elektrotransportlīdzekļi; lietotne; uzlādes stacijas; projekts; projekta izstrāde