Rīgas Doma baznīcas viduslaiku un agro jauno laiku kapsēta: pilsētas sabiedrības sociālo grupu atspoguļojums arheoloģiskajā materiālā - Fišere, Justīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā analizētas Rīgas pilsētas sabiedrības grupas, balstoties un arheoloģisko materiālu, kas iegūts no Rīgas Doma viduslaiku un agro jauno laiku kapsētas. Pilsētas sabiedrības grupas klasificētas 3 slāņos: augstākais sabiedrības slānis- tajā ietilpst garīdzniecība un aristokrātija (viduslaikos-tirgotāji); vidējais sabiedrības slānis- kurā galvenokārt ietilpa amatnieki; zemākais sabiedrības slānis- kas galvenokārt sastāvēja no iezemiešiem. Arheoloģiskajā materiālā, kas iegūts Rīgas Doma kapsētas kompleksa baznīcas kapsētas un Zaļās kapsētas jeb Doma iekšpagalma teritorijā konstatēta augstākā slāņa- garīdznieku un aristokrātu dominance. Kapsētas arheoloģiskajā materiālā vērojama arī Reformācijas ietekme. Tās rezultātā kapsētas arheoloģiskajā materiālā aizvien vairāk tiek konstatēti arī sabiedrības vidusslāņa apbedījumi. Atslēgas vārdi: viduslaiku un agro jauno laiku Rīgas pilsētas sabiedrības grupas, Rīgas Doma kapsētas komplekss, pilsētas sabiedrība, kapsētas arheoloģiskais materiāls.

The bachelor paper analyzes Riga city community groups based on archaeological material derived from the Riga Dome's medieval and early modern period graveyard. The groups of the city community are classified in 3 classes: the upper class of society - it includes clergy and aristocracy (medieval times - traders); the middle class of the society - mostly included craftsmen; The lower class of society - mostly consisted of indigenous people. In the archaeological material obtained in the Riga Dome Cemetery Complex Church cemetery and the Green Cemetery or Dome's inner courtyard territory, dominance of the upper class - clergy and aristocrats was found. The cemetery's archaeological material also shows the influence of the Reformation. As a result of that in the cemetery archaeological material, more and more burrials of the middle class of society are increasingly found. Keywords: the medieval and early modern period of Riga city community groups, Riga Dome Cemetery Complex, city society, cemetery archaeological material.
Riga city Dome Cathedral Medieval and Early modern period Cemetery reflection of city society social groups in archaeological material
Keywords: Vēsture; viduslaiku un agro jauno laiku Rīgas pilsētas sabiedrības grupas; Rīgas Doma kapsētas komplekss; pilsētas sabiedrība; kapsētas arheoloģiskais materiāls