Ēdiena recepšu grāmatu dizaina vizuālā stilistika - Cine, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļas Mākslas profesionālā bakalaura studiju programmas 4. kursa studentes Paulas Cines (Stud. apl. nr. pc19009) diplomdarba „Ēdienu recepšu grāmatu dizaina vizuālā stilistika” uzdevums ir izstrādāt pavārgrāmatas dizainu, balstoties uz darba teorētiskajā un pētījuma daļā gūtajām atziņām. Darba teorētiskajā daļā tika aplūkotas pavārgrāmatas kā atsevišķs literatūras žanrs, to nozīme un attīstība gadu gaitā, kā arī to veidi. Tam sekojot ar vēsturisko atskatu par pašiem pavārgrāmatu pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. Noslēdzošā teorētiskās daļas nodaļa ir veltīta pavārgrāmatu dizaina aspektiem, kur tiem analizēti tādas tēmas kā grāmatas atvēruma kompozīcija, vizuālā hierarhija, grāmatas iesiešana u.c. Darba empīriskajā daļā tika aplūkoti un analizēti 20 dažādi ēdienu recepšu plānotāju paraugi. Darba pētnieciskais jautājums “Kādas ir ēdienu recepšu plānotāju dizaina vizuālās stilistikas īpatnības?” tika atbildēts darba nobeigumā, balstoties uz teorētiskajā un empīriskajā daļā gūtajām atziņām. Diplomdarba radošajā daļā tika izveidota ēdienu recepšu plānotājs ar nosaukumu „Mana virtuve, mani noteikumi”, kuras mērķis ir savu iemīļotāko recepšu apkopošana vienuviet.

The bachelor paper “Visual stylistics of recipe book design” of Paula Cine (student ID card no. pc19009) 4th year student of Professional Art’s bachelor study program in Faculty of Education and Psychology in the University of Latvia studies, observes and analyzes Latvian cookbook history, design and visual aspects throughout the years. The theoretical part of the paper looks into the types of cookbooks in general and the meaning behind them. Then followed by a brief history development chapter and lastly - a chapter about cookbook design aspects and graphical techniques. The empirical part of the paper analyzes 20 different examples of cookbooks including book covers and layouts. Based on knowledge in theoretical and empirical parts of the paper, an answer to the research question “What are the visually stylistic features of cookbook design?” is given at the end of the paper, in conclusion. The creative part of the paper consists of illustrated food planner "My kitchen, my rules", which aims to collect your favorite recipes in one place.
Visual stylistics of food recipe book design
Keywords: Mākslas zinātne; Pavārgrāmata; plānotājs; ēdienu fotogrāfija; grāmatas dizains; receptes