Akciju sabiedrības "Grindeks" finanšu analīze - Zuika, Andris (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba mērķis ir uz teorētisko un praktisko materiālu pamata veikt AS Grindeks finanšu analīzi un pārbaudīt kā iegūtie rezultāti var ietekmēt uzņēmuma finanšu lēmumu pieņemšanas procesu. Lai sasniegt darba mērķi tika izpētītas svarīgākās finanšu analīzes gan teorētiskās, gan praktiskās metodes. Rekomendācijas un priekšlikumi uzņēmuma finanšu darbības stāvokļa uzlabošanai tiek pamatoti ar teorētiskiem secinājumiem un praktiskiem aprēķiniem. Darba tēmas aktualitāti nosaka fakts, ka finanšu analīze ir viens no svarīgākiem uzņēmumu pārvaldības instrumentiem, kas palīdz uzņēmumam izdzīvot augstās konkurences apstākļos, izvairīties no bankrota un lielām finanšu neveiksmēm, palielināt ražošanas apjomus, minimizēt izmaksas un paaugstināt rentabilitāti. Galvenie darba secinājumi ir: •Pēc veiktas finanšu analīzes AS Grindeks autors secināja, ka iegūtie rezultāti var ietekmēt uzņēmuma finanšu lēmumu pieņemšanai procesu. •Uzņēmuma vadība ir pietiekoši kompetenta sava lēmumu pieņemšanas procesā, spēj efektīvi pārvaldīt uzņēmuma aktīvus un operatīvi reaģē uz izmaiņām uzņēmuma finanšu stāvoklī. •AS Grindeks visa apskanamajā periodā darbojas ar pietiekami lielu pašu ieguldījumu vidēji 58%). Galvenie priekšlikumi: •Izmainīt kapitāla struktūru, palielinot īpašnieku finansiālu līdzdalību jaunos investīciju projektos. •Debitoru pārvaldības politikas maiņa. Iespējamie risinājumi: esošās atlaižu sistēmas modernizācija balstoties, piemēram, uz pircēju īpatsvara lielumu un norēķināšanās ātrumu. •Lai izdzīvotu augstas konkurences apstākļos uzņēmumam ir jācenšas palielināt ražošanas apjomus, veicināt pārdošanu un minimizēt izmaksās. „Izdzīvos stiprākie” un tieši tāpēc šobrīd ir ļoti svarīgi pieņemt pareizus vadības lēmumus. Darbs tika izstrādāts, balstoties galvenokārt uz AS Grindeks grāmatvedības pārskatos sniegto informāciju par laika periodu no 2003.gada līdz 2007.gadam. Darbs sastāv no divām daļām: teorētiskās: „uzņēmuma finanšu analīze” un „AS Grindeks finanšu analīze un kapitāla cena”. Darba apjoms ir 61 lapaspuses, kopumā darbā ir 24 tabulas, 1 attēla un 2 pielikumiem.

The objective of graduation work is financial analysis of the Grindeks, JSC based on theoretical and practice information and verifies how obtained results can influence making of financial decisions concluding in the company Grindeks. To achieve this objective author inspected main methods and procedures of financial analysis methods and procedures. Proposals and recommendations have to improve financial position of the company are based on theoretical conclusions and practical calculations. The theme of graduation work nowadays is very actual, because financial analysis is important part of company’s operational management. Main conclusions: •Received information from financial analysis of the company Grindeks shows that achieved data can influence company’s financial decision making process. •Management of the company Grindeks is experienced and competent in business operations of the company and is able to efficiently administrate assets. •Capital structure shows that company works with minimum own investment (average equity 58%). Main proposals: •Modify capital structure, by increasing owners capital by to new investment projects. •Change of debt management policy. Discount system modernisation. •To survive in aggressive competition environment it is necessary to enlarge trade turnover, motivate sales and minimize costs. Graduation work consists of two parts: “company’s financial analysis theory”, and “financial analysis of the Company Grindeks and cost of capital”. Number of pages – 61 Number of tables – 24 Number of images – 1 Number of enclosures – 2
Financial analysis of Joint Stock Company "Grindeks"
Keywords: Finanšu menedžments