Garīdznieka grēksūdzes noslēpums kā kriminālprocesuāli aizsargājamais profesionālais noslēpums - Salniņa, Nikola (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā analizēts garīdznieka grēksūdzes noslēpuma kā kriminālprocesuāli aizsargājamā profesionālā noslēpuma tiesiskā regulējuma tvērums, nozīme un iespējamās kolīzijas ar efektīvu kriminālprocesa kārtības realizēšanu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, cik absolūts un pamatots ir garīdznieka grēksūdzes noslēpums kriminālprocesā, aktualizējot iespējamu tiesiskā regulējuma pilnveidošanu. Darbā apskatīti Latvijas Republikas un ārvalstu normatīvie akti, juridiskā un zinātniskā literatūra, lai noskaidrotu grēksūdzes noslēpuma kā kriminālprocesuāli aizsargājamā profesionālā noslēpuma saturu. Bakalaura darba noslēgumā darba autore izvirza secinājumus par garīdznieka grēksūdzes noslēpuma kā kriminālprocesuāli aizsargājamā profesionālā noslēpuma tiesiskā regulējuma tvērumu un nozīmi, kā arī darba autore izvirza priekšlikumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai.

The Bachelor Thesis analyses the scope and importance of the secret of the confession to priest as a professional secret protected in criminal proceedings and also its possible conflicts with the effective implementation of the criminal procedure. The purpose of the Bachelor’s Thesis is to research how absolute and justified the secret of the confession to priest is in criminal proceedings, in addition to raise issues regarding the improvement of the legal regulation. The work covers the regulatory enactments of the Republic of Latvia and foreign countries, legal and scientific literature in order to clarify the content of the secret of confession as a professional secret protected in criminal proceedings. As a result of the research, the author puts forward conclusions on the scope and importance of the secret of the confession to priest as a professional secret protected in criminal proceedings, as well as the author puts forward proposals for improvement of the legal regulation.
The secret of the priest's confession as a professional secret protected in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; grēksūdze; pastorālā saruna; grēksūdzes noslēpums; profesionālais noslēpums; kriminālprocesuālā imunitāte