Kultūras diplomātijas aspekti Latvijas un Lietuvas augstāko izglītības iestāžu sadarbībā - Pleikšne, Līga (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba nosaukums ir „Kultūras diplomātijas aspekti Latvijas un Lietuvas augstāko izglītības iestāžu sadarbībā”. Šī pētījuma mērķis ir analizēt sadarbības instrumentus starp Latviju un Lietuvu augstākās izglītības jomā. Darbā tiek skaidrota mijiedarbība starp globalizāciju, reģionalizāciju un augstākās izglītības internacionalizāciju. Tālākais pētījums atklāj faktorus veiksmīgas sadarbības organizēšanai, kas tiek noskaidroti, intervējot nozares ekspertus, un analizējot kultūras diplomātijas kontekstu pārrobežu sadarbības instrumentos. Turklāt, tika veikta augstākās izglītības sadarbības un internacionalizācijas ekspertu strukturēta aptauja. Rezultāti ataino valdību uzstādītos mērķus, faktorus, kuri kavē sadarbību un modeļus, kuri attīstāmi, kā arī parāda labās prakses piemērus. Tiek atzīts, ka līdzības kultūras ziņā veicina, savukārt trūkstošie finanšu resursi kavē sadarbību; plašāka tīklu izveide ir nepieciešama.

TThe title of the master’s thesis is “Aspects of cultural diplomacy within the framework of cooperation among the higher education institutions of Latvia and Lithuania”. The purpose of this research is to explore the interplay between globalisation, regionalisation, and internationalisation of the higher. Further work sheds the light on the factors for successful cooperation, which were discovered carrying out interviews with the experts and analysing cooperation instruments. Results highlighted the objectives set by national authorities, factors hindering the cooperation and models needed to be developed, as well provided examples of good practice. It is acknowledged that cultural similarities promote and lacking financial resources hinder the cooperation; wider networking is needed.
Aspects of Cultural Diplomacy within the Framework of Cooperation among the Higher Education Institutions of Latvia and Lithuanias
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas