Bēgšana no brīvības? Ērihs Fromms un Latvija - (:unkn) unknown (LU Filozofijas un socioloģijas institūts, 2014)
Šīs kolektīvās monogrāfijas aizsākumi ir rodami 2013. gadā, kad Rīgā notika starptautiska konference „Brīvība un brīvības: iespējas un draudi”. Tomēr tiesībām paust savas domas ir nozīme vien tad, ja esam spējīgi domāt paši; brīvība no ārējas autoritātes ir ilgstošs ieguvums vien tad, ja mūsu iekšējie psiholoğiskie apstākļi paver iespēju apliecināt savu individualitāti. (Ērihs Fromms, Bēgšana no brīvības)
SATURS Igors Šuvajevs. Ievads jeb Fromms un Latvija Fromms: dzīve un idejas Helmuts Johahs. Ērihs Fromms – biogrāfiski idejvēsturisks ievads Rainers Funks. Jautājums par brīvību 70 gadus pēc Ēriha Fromma darba „Bēgšana no brīvības” Fromms un Latvija Maija Kūle. Brīvības problēmas mūsdienu Latvijā Ēriha Fromma analītiskās sociālpsiholoģijas kontekstā Solveiga Krūmiņa-Koņkova. Ērihs Fromms, Rūdolfs Šteiners un „gara zinātnes” Latvijā 20. gadsimta sākumā Igors Šuvajevs. Ērihs Fromms: brīvība un dzīvesmāksla Fromms psihoanalīzes un filosofijas kontekstā Ieva Stūre-Stūriņa. Bēgšanas mehānismi un nāves dziņa: sadomazohisms un destruktivitāte Anne Sauka. ‘Būt’ un ‘piederēt’ miesiskās patības ētikas kontekstā Ainārs Sauka. Cilvēka atsvešināti sociālā un dionīsiskā būšana Māris Kūlis. Kas ir patiesība? Ēriha Fromma modelis Anna Kande. Brīvība stoa filosofijas determinismā Edijs Šauers. Brīvība kā mīlestības vai mīlestība kā brīvības nosacījums: kopīgais un atšķirīgais I. Kanta un Ē. Fromma pārdomās par mīlestību un brīvību Pielikums Ērihs Fromms. Bēgšana no brīvības Igors Šuvajevs. Noslēgums jeb Fromma aktualitāte Latvijā Fromma dzīvesgājums Fromma darbu hronoloģiskais saraksts Erich Fromm and Latvia. Summary
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; psihoanalīze; Fromms; brīvība; Latvija; Ērihs Fromms