Pieprasījuma analīze sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma izveidei. - Garāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Pieprasījuma analīze sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma izveidei”. Ļoti svarīga sabiedriskā ēdināšana vienmēr ir bijusi un aizvien ir viesnīcās, viesu namos un citās nakšņošanas vietās, kā arī tēma ir svarīga pandēmijas laikā, lai uzzinātu kā COVID-19 noteiktie ierobežojumi ir ietekmējuši sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu izveidi un pastāvēšanu. Izvēlētajā viesu namā nodrošinot sabiedrisko ēdināšanu, tiktu piesaistīts daudz vairāk tūristu, arī no ārzemēm, kas nodrošina gan Latvijas tūrisma nozares attīstību, gan vietējās ekonomikas izaugsmi. Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz speciālo literatūru un lēmumu pieņemšanas metodēm, veikt pieprasījuma analīzi sabiedriskās ēdināšanas izveidei viesu namā “Rīteņi” un aprēķināt izmaksas tās sekmīgai atvēršanai. Darba struktūra sastāv no trim nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmajā nodaļā tiek apkopota informāciju par lēmumu pieņemšanu un metodēm, otrā nodaļa sniedz informāciju par tūrisma mītnēm un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem Latvijā, kā arī par uzņēmumu SIA “Jaunrūķi” un tā viesu namu “Rīteņi”, un trešajā nodaļā autore veic pētījumu par sabiedriskās ēdināšanas izveidi uzņēmuma SIA “Jaunrūķi” viesu namā “Rīteņi”. Darba apjoms ir 70 lapas, to skaitā 3 nodaļas, 15 apakšnodaļas, 8 tabulas, 16 attēli un 6 pielikumi. Atslēgas vārdi: sabiedriskā ēdināšana, lēmumu pieņemšana, pieprasījuma analīze, viesu nams, vides analīze.

The topic of the bachelor's thesis is “Demand analysis for the establishment of a catering enterprise”. Catering has always been and continues to be very important in hotels, guest houses and other places to stay, and the topic is also important during the pandemic to find out how the restrictions imposed by COVID-19 have affected the establishment and existence of catering establishments. Providing public catering in the chosen guest house, would attract many more tourists from abroad, which would ensure both the development of the Latvian tourism industry and the growth of the local economy. The aim of the bachelor's thesis is, based on special literature and decision-making methods, to analyze the demand for the establishment of public catering in the guest house "Rīteņi" and to calculate costs for its successful opening. The work consists of a 3 chapters, conclusions and proposals. The first chapter provides information on decision-making and methods, the second chapter provides information on tourist accommodation and catering companies in Latvia, as well as information about the company SIA “Jaunrūķi” and its guest house “Rīteņi” and the third chapter summarizes author’s research about providing public catering in guest house“ Rīteņi ”. Thesis consists of 70 pages, including 3 chapters, 15 subsections, 8 tables, 16 figures and 6 appendices. Keywords: catering, decision making, demand analysis, guest house, environmental analysis.
Demand analysis for the establishment of a catering enterprise.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; sabiedriskā ēdināšana; lēmumu pieņemšana; pieprasījuma analīze; viesu nams; vides analīze