Dzīves līmeņa Latvijā salīdzinājums ar Centrālās un Austrumeiropas valstīm - Freimane, Paula (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī darba mērķis ir apskatīt dzīves līmeni no ienākumu, nodarbinātības, nabadzības līmeņa, izglītības pieejamības un kvalitātes, un mājokļu piejamības un kvalitātes aspekta. Komponentes ir aprakstītas teorētiski, noskaidrojot ekonomisko nozīmi, veidošanos un savstarpējo saistību. Analīze ir veikta 5 Centrāl un Austrumeiropas valstīs - Latvijā, Bulgārijā, Rumānija, Gruzijā un Ukrainā, pēc teorētiski apskatītajiem dzīves līmeņa aspektiem. Pētījumā tika noskaidrots subjektīvais iedzīvotāju novērtējums Latvijas galvaspilsētā un 1 mazpilsētā, ar mērķi, noskaidrot dzīves līmeņa atšķirības un pierādot dzīves līmeņa nevienlīdzību. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka dzīves līmenis Latvijā, salīdzinoši ar Bulgāriju, Rumāniju, Ukrainu un Gruziju, ir augstāks, taču globālā ekonomiskā krīze ir atstājusi būtiskas sekas uz ekonomiku kopumā, pēc kuras šobrīd ir izdevies atgūties. Latvijas situācijā tika noskaidrots, ka iedzīvotāji kopējo dzīves līmeni subjektīvi vērtē kā vidēju un nav ar to apmierināti. Dzīves līmeņa nevienlīdzību galvaspilsētā un mazpilsētā veicina bezdarba līmeņa un ienākumu kopējā nevienlīdzība valstī. Ekonomiskā situācija Latvijā, pēc straujā krituma Globālās ekonomiskās krīzes laikā, ir uzlabojusies, kā rezultātā arī dzīves līmenis ir uzlabojies.

This bachelor thesis aims to define standard of living from income, employment, poverty rate, quality and availability of education, quality and availability of housing aspects. Factors have been viewed from theorethical point of view, to understand their impact on standard of living, historical development and interrelationship between them. The analysis was based on 5 countries – Latvia, Bulgaria, Romania, Georgia and Ukraine. Citizens subjective opinion about standard of living in Latvia`s capital city and one small city, was made in the reseach part by survey, with aim to compare standart of living in different cities and it`s linking with inequality. According to the research, the standard of living is higher in Latvia, than Bulgaria, Romania, Ukraine and Georgia, but Global economic crisis in 2007 made a huge influence on economic situation, but after that economy of Latvia have recovered. The primary researched is showing, that citizens subjective opinion about situation in Latvia is nearly negative – in their opinion standard of living is medium and citizens are not satisfied with situation. The biggest impact on standard of living in Latvia contribute unemployment and income inequality in country.
Living standard in Latvia, compared to Central and Eastern Europe countries
Keywords: Ekonomika; dzīves līmenis; Latvija; Eiropas Savienība; salīdzinošā analīze; living standard