Kompanjonu izīrēšanas fenomens Japānā - Stoga, Alise (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā „Kompanjonu izīrēšanas fenomens Japānā” tiek pētīta Japānas kompānijas izīrēšanas industrija, tās aizsākumi, līdzīgie modeļi, sabiedriskie un kulturālie cēloņi un ietekme uz Japānas sabiedrību. Mūsdienu Japānas sabiedrība cieš no vientulības un darba kultūras saistītām problēmām. Tāpēc izīrējamā kompanjona jautājums, īpaši jautājums par tā cēloņiem un ietekmi uz sabiedrību Japānai šobrīd ir ļoti aktuāls. Darba mērķi ir: Atrast izīrējama kompanjona vēsturiskos precedentus Noteikt profesijas veidošanas cēloņus un iemeslus popularitātei mūsdienās; Aprakstīt un kategorizēt izīrējamo kompanjonu veidus; Noskaidrot, kāda attieksme pret tāda veida profesijām pastāv Japānā. Tika secināts, ka izīrējamo kompanjonu fenomens Japānā ir eksistējis vismaz kopš Edo perioda un tā konkrētais iemiesojums vienmēr bijis savas sabiedriski-kulturālās vides rezultāts. Mūsdienās izīrējamie kompanjoni izpilda uzticamo personu, ģimenes biedru, u.c. lomas, jo Japānas sabiedrībā kļūst arvien grūtāk cīnīties ar vientulības un izolācijas problēmām. Maģistra darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā tiek aprakstītas tradicionālās japāņu profesijas, kuras līdzinās mūsdienu īrējamā kompanjona definīcijai un tiek noteikti profesijas aizsākumi. Darba otrajā daļā tiek analizētas Japānas kultūras īpatnības kā izīrējamā kompanjona profesijas pieprasījuma un izplatības cēloņi. Trešā daļa tiek veltīta sīkākai konkrētu profesiju izpētei izīrējamo kompanjonu sfērā un sabiedrības attieksmei pret tām. Maģistra darbs sastāv no 62 lpp. neieskaitot literatūras sarakstu un pielikumu. Atslēgvārdi: izīrējamais kompanjons, izīrējamais draugs, viesmīle, viesmīlis, geiša

The master’s thesis „The Phenomenon of Rental Companions in Japan” explores the rental company industry sphere in Japan, its origins, models similar to it, its social and cultural causes, and its impact on Japanese society. Contemporary Japanese society suffers from problems of loneliness, as well as work culture related problems. The aims of this paper are: To find historical precedents of the renatal companion; To determine the reasons for the formation of the profession and the reasons for its popularity today; To describe and categorize the types of rental companions; To determine the attitude towards these types of professions in Japan. It was concluded that the phenomenon of rental companions in Japan has existed at least since the Edo period, and its particular incarnation has always been the result of its sociological and cultural environment. Today's rental companions fulfill the roles of trusted individuals, family members and more, because Japanese society is increasingly faced with challenges of loneliness and isolation. This master’s thesis consists of three parts. The first part describes traditional Japanese occupations, which are similar to the definition of a modern rental companion and determines the origins of the profession. In the second part of this thesis, the peculiarities of Japanese culture are analyzed as the causes for the the demand and abundance of the rental companion profession. The third part is devoted to a more detailed study of specific occupations in the field of rental companions and the societal attitudes towards them. There are 62 pages in this master’s thesis, not including the bibliography and the appendix. Keywords: rental companion, rental friend, hostess, host, geisha
Phenomenon of Rental Companions in Japan
Keywords: Valodniecība; izīrējamais kompanjons, rental companion; izīrējamais draugs, rental friend; viesmīle, hostess; viesmīlis, host; geiša, geisha