Traumatiskas bērnības pieredzes un saņemtās psiholoģiskās palīdzības saistība ar apmierinātību un neuzticību pašreizējās partnerattiecībās - Pastare, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp saņemto psiholoģisko palīdzību un traumas pieredzes, apmierinātības ar partnerattiecībām un attieksmes pret neuzticību rādītājiem, kā arī to, kādas atšķirības pastāv starp šiem mainīgajiem. Šī pētījuma ietvaros tika aptaujāti 365 pieaugušie vecumā no 19 līdz 74 gadiem, kuri aptaujas aizpildes laikā bija partnerattiecībās. Izmantotās metodes: Bērnības traumas aptauja, Apmierinātība ar partnerattiecībām aptauja, Attieksme pret neuzticību aptauja. Iegūtie rezultāti parāda, ka pastāv pozitīva saistība starp dažāda veida vardarbības pieredzi bērnībā (fiziska, emocionāla vardarbība, novārtā pamešana) un vēršanos pēc psiholoģiskās palīdzības, kā arī starp šīs psiholoģiskās palīdzības saņemšanas ilgumu un dažādu vardarbības pieredzi. Tāpat iespējams secināt, ka psiholoģisko palīdzību saņēmusī grupa uzrāda statistiski nozīmīgi augstākus rādītājus vairākās vardarbības apakšskalās (fiziska vardarbība ģimenē, emocionāla vardarbība ģimenē, novārtā pamešana). Savukārt psiholoģisko palīdzību nesaņēmusī grupa uzrāda statistiski nozīmīgi augstāku rezultātu pozitīvas attiecības ģimenē apakšskalā.

The aim of this study was to find out the relationship between the received psychological help, childhood trauma experience, relationship satisfaction and the attitude towards infidelity, as well as the differences between these variables. The study involved 365 participants aged 19 to 74 who were in a relationship at the time of the survey. Methods used: Childhood Trauma Questionnaire, The Comprehensive Marital Satisfaction Scale, Attitudes Toward Infidelity Scale. Results show that there is a positive relationship between different types of childhood abuse (physical, emotional abuse, neglect) and seeking psychological help, as well in between the duration of receiving psychological help and different experiences of childhood trauma. It is also possible to conclude that the group who received psychological help shows statistically significantly higher indicators in several subscales of childhood trauma (physical violence in the family, emotional violence in the family, neglect). The group that did not receive psychological help shows a statistically significantly higher result in a positive family relationship scale.
The Relation Between Traumatic Childhood Experiences and Received Psychological Help With Satisfaction and Infidelity in the Current Relationship
Keywords: Psiholoģija; vardarbības pieredze bērnībā; apmierinātība ar attiecībām; attieksme pret neuzticību; psiholoģiskās palīdzības saņemšana