Dzimuma un bērnu skaita ģimenē saistība ar piesaistes stiliem Igaunijā, Latvijā un Turcijā. - Kadiķe, Lauma (Latvijas Universitāte, 2011)
Pieaugušo piesaistes teorija, kura ir veidojusies no bērnu piesaistes teorijas ir universāla un bioloģiski iedzimta. Piesaiste cilvēkus saista jau no bērnības un ietekmē tā attiecības ar apkārtējiem visas dzīves garumā (Bowlby, 1988). Pētījuma sākumā tika uzstādīts jautājums: Vai pieaugušo piesaistes stiliem Turcijā, Latvijā un Igaunijā ir saistība ar brāļu un māsu skaitu ģimenē un dzimumu. Korelatīvi aprakstošā pētījumā piedalījās 134 respondenti: 30 no Turcijas, 50 no Latvijas un 54 no Igaunijas. Respondenti bija dažādu universitāšu studenti, kuri aizpildīja Attiecību anketu (Relationship Questionnaire, Bartholomew & Horowiz, 1991, Latvijā adaptējusi I. Bite, 2002) un socioloģiskos datus, kas bija pieejama interneta vietnē, respondentiem dzimtajā valodā. Apkopojot rezultātus, neparādījās saistības starp piesaistes stilu skalām un dzimumu Turcijas, Latvijas un Igaunijas izlasēs. Veicot U testu netika atklātas statistiski nozīmīgas atšķirības pieaugušo piesaistes stilu skalās Turcijas, Latvijas un Igaunijas izlasēs. Turcijas izlasē parādījās negatīva Spīrmena korelācija izvairīgajai piesaistei ar bērnu skaitu ģimenē savukārt Igaunijas izlasei parādījās pozitīva Spīrmena korelācija drošās piesaistes skalai. Pēc pētījuma rezultātu apkopošanas var secināt, ka pastāv saistība starp pieaugušo piesaistes stiliem un brāļu un māsu skaitu ģimenē. Tomēr ir nepieciešami vairāk pētījumi atsevišķās valstīs, lai varētu precīzāk secinājumus veikt. Tā kā neparādījās saistība starp piesaistes stiliem un dzimumu, kaut iepriekšējos pētījumos ir uzrādījusies šāda saistība (Schmitt et al., 2004), tad var secināt, ka šie rezultāti ir raksturīgi šai izlasei.

Adult attachment theory that is universal and inborn is based on Children’s attachment theory by Bowlby (1988). Attachment is important since Childs birth and influences interpersonal relationships through life. At the start of research question have been proposed: Are adult attachment styles in Turkey, Latvia and Estonia are connected with siblings count in family and gender. There were 134 respondents in this correlative descriptive research: 30 from Turkey, 50 from Latvia and 54 from Estonia. Respondents were students from different universities. They filed Relationship Questionnaire (Bartholomew & Horowiz, 1991) and sociological dates about themselves in native language. Codifying results there was not found link between adult attachment style and gender in Turkey, Latvia and Estonia. U test results shows that there is no statistical connection between adult attachment styles among respondents in Turkey, Latvia and Estonia. There have been found negative Spearmen correlation between dismissive attachment style in Turkey and sibling count in family and positive Spearmen’s correlation between Estonia’s respondent group and safe attachment style. Due this research there have been found connection between sibling count and adult attachment styles, but this phenomena needs more research. For the start it could be made in one country to find links and then verify it. Like there was not found link between gender and adult attachment styles in Turkey, Latvia and Estonia, but before it was scientifically proved we can suppose that these founding’s are typical for this range of respondents.
Gender, Sibling count in family and attachment styles in Estonia, Latvia and Turkey.
Keywords: Psiholoģija