ASP.NET lietotņu arhitektūras pielietošanas labā prakse - Vanags, Andris (Latvijas Universitāte, 2012)
Izstrādājot netriviālas ASP.NET lietotnes, būtisks programmatūras izstrādes posms ir arhitektūras izvēle un tās realizācija, kas nosaka projekta loģisko un fizisko dalījumu, koda izstrādes metodes un kalpo kā atskaites punkts sistēmas attīstībai. Šī darba ietvaros, ASP.NET lietotņu kontekstā, tiek izpētīts arhitektūras jēdziens, apskatītas dažāda veida arhitektūras paveidi un pētītas izstrādes metodes. Apkopojot iegūtās zināšanas ar autora pieredzi ASP.NET lietotņu izstrādē, tiek izvērtēti vairāki projekti. Šiem projektiem tiek definētas to arhitektūras un to atbilstība projekta prasībām, uzskaitītas lielākas kļūdas, kā arī doti ierosinājumi šo kļūdu novēršanai. Kopsavilkumā tiek izstrādāta vadlīnija, kuras mērķis ir veicināt arhitektūras realizācijas labās prakses veicināšanai. Darba nobeigumā tiek secināts, ka arhitektūras būve ir ļoti plašs jēdziens, un tā pilnvērtīga apgūšana pieprasa plašas teorētiskās zināšanas apvienotas ar labo praksi projektu izstrādē, kas vairākos Latvijas uzņēmumos netiek praktizēta. Atslēgvārdi: ASP.NET, programmatūras arhitektūra, N – slāņu arhitektūra

Developing nontrivial ASP.NET applications, an important phase of software development is the choice of architecture and its implementation whitch defines project logical and physical separation, development methods, and serves as a reference point for future system development. In this work author learns about ASP.NET architectural concept, studies various types of architectures and design methods. Combining gained theoretical knowledge and practical expierience in ASP.NET application development, several real world projects are evaluated. These projects are analyzed by their architecture and its compliance with the requirements of the project. Also author lists fundamental errors and gives suggestions on their solution. At the end of this research guideline is created, which aims to promote best practices for architecure development. In summary author concludes that architecutre building is a very broad knowlage base, and full understanding of it requires extensive theoretical knowledge combined with usage good practice in real world applications, which unfortunately is not common in Latvian software development companies. Keywords: ASP.NET, software architecture, N – tier architecture
ASP.NET good practice of application architecture
Keywords: Datorzinātne