Nekustamā īpašuma nodokļa objekts un maksātāji - Eglīte, Ilva (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā „Nekustamā īpašuma nodokļa objekts un maksātāji” pētīts nekustamā īpašuma nodokļa objekta un maksātāja jēdziens, balstoties uz tiesu prakses atzinumiem. Izpētīts, vai dabā neesoša ēka ir nodokļa objekts, un maksātāja identificēšana praksē. Darbā izsekots nodokļa vēsturiskajai attīstībai, analizēti tiesu spriedumi, veikts salīdzinājums ar ārvalstīm un induktīvi izdarīti secinājumi. Pētījumā konstatēta nepieciešamība atzīt ēku par objektu līdz faktiskai neesamībai dabā un ierakstu dzēšanai no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas. Secināts, ka dzīvē maksātāja jēdziens ir plašāks nekā likumā, noteiktie kritēriji nodokli piesaista konkrētai personai, nevis objektam. Valsts pati nevar būt nekustamā īpašuma nodokļa maksātāja, tās vietā pienākums veicams personai ar vispilnīgāko faktisko varu pār īpašumu. Atslēgvārdi: nekustamā īpašuma nodoklis, tiešais nodoklis, objekts, maksātājs, tiesu prakse nodokļu lietās, pašvaldību budžets.

The bachelor paper “The object and payers of immovable property tax” studies the concept of the object and payer of immovable property tax, based on case law findings. It studies whether building that has ceased to exist as well as studies the concept of payer. This work traces the historical development of the tax, analyses court judgements, provides comparison with foreign states and makes inductive conclusions. This paper establishes the need to recognize a building as an object until it actually ceases to exist and is deleted from Cadastre Information System. It has been concluded that the concept of payer is broader in reality than in law; specific criteria link the tax to a particular person, not an object. State cannot be the payer of immovable property tax, since it is a duty of a person who has full power over the property. Keywords: immovable property tax, direct tax, object, payer, case law related to tax issues, local government budget.
Immovable property tax, its object and payers
Keywords: Juridiskā zinātne