Reliģiozitāte un piedošana sev saistībā ar suicidālām domām - Keiša, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā reliģiozitāte un piedošana sev ir saistīta ar suicidālām domām un kā reliģiozitāte un piedošana sev prognozē suicidālas domas. Kā arī apkopot pieejamo informāciju par reliģiozitāti, piedošanu sev un suicidālām domām. Pētījumā piedalījās 1201 respondenti (798 sievietes un 403 vīrieši), vecumā no 14 līdz 80 gadiem. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: Reliģiozitātes veida Centralitātes skala Z-15 (Centrality scale Z-15, Huber, 2004), Hartlenda piedošanas sev skalas aptauja (Heartland Self-forgiveness scale,Thompson & Snyder, 2005), Pozitīvo un Negatīvo pašnāvības domu aptauja (The Positive and Negative suicide ideation inventory; Osman, Guitierrez,Kopper, Barrios & Chiros, 1998). Pētījuma rezultāti uzrāda to, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp piedošanu sev un suicidālām domām. Nepastāv statistiski nozīmīga korelācijas starp reliģiozitāti un suicidālām domām. Sieviešu izlasei ir augstāka reliģiozitāte nekā vīriešu izlasei. Vīriešu izlasei ir augstāki piedošanas sev rādītāji nekā sievietēm. Sieviešu izlasei ir augstāks suicidālo domu risks nekā vīriešu izlasei. Baptistu konfesijas grupā ir augstāki reliģiozitātes rādītāji, nekā luterāņu konfesijas grupai, katoļu konfesijas grupai un grupai, kuri neidentificē sevi ar nevienu konfesiju. Zemāki rādītāji piedošanā sev statistiski nozīmīgi prognozē suicidālo domu risku, kā arī jaunāks vecums un zemāka izglītība prognozēs suicidālo domu risku.

The purpose of the research was to explore the connection between religiosity, self-forgiveness and suicidal thoughts. Also, the aim was to collect available information about religiosity, self-forgiveness and suicidal thoughts. In this research there were participating 1201 respondents (798 female, 403 male), between age 14 and 80. A correlation study was conducted to test the proposed hypothesis and questions of this research. Three scales were used to collect data: Centrality scale Z-15 ( Huber, 2004), Heartland Self-forgiveness scale (Thompson & Snyder, 2005), The Positive and Negative suicide ideation inventory (Osman, Guitierrez , Kopper, Barrios & Chiros, 1998). The results of the study show that there is a statistically significant negative correlation between self-forgiveness and suicidal thoughts. There is no statistically significant correlation between religiosity and suicidal ideation. The women’s group has a higher religiosity than the men’s group. The male group has higher self-forgiveness that female group. The female group has a higher risk of suicidal ideation than male group. The baptist denomination group has higher religiosity than the Lutheran denomination group, the Catholic denomination group and the group that does not identify with any denomination. Lower rates of forgiveness statistically significant predict the risk of suicidal ideation, as well as younger age and lower education predict the risk of suicidal ideation.
The Relationship Between Religiosity, Self-Forgiveness and Suicidal Thoughts
Keywords: Psiholoģija; Reliģiozitāte; Piedošana sev; Suicidālās domas; Pašnāvība