Latvijas Republikas aizsardzības politikas vadlīnijas (2004-2014) - Ropša, Diāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijas iestāšanās NATO veidoja vēl nebijušas drošības garantijas un arī jaunus izaicinājumus tās aizsardzības politikā, lai sekmīgi spētu iekļauties Aliansē, kur tā rezultātā Latvija realizēja vairākus pasākumus vērstus uz aizsardzības politikas uzlabošanu. Maģistra darba tēmas mērķis ir analizēt tos jautājumus, kas skar aizsardzības politikas vēsturi un vadlīnijas laika periodā no 2004.gada līdz mūsdienām. Latvijas aizsardzības politika starptautiskās drošības vides izmaiņu rezultātā piedzīvoja vairākas pārmaiņas, tās vēsturei un galvenajām vadlīnijām mainoties. Pētījuma rezultātā izkristalizējās trīs galvenie Latvijas aizsardzības politikas posmi, kur no samērā statiskas politikas tā transformējās uz labāk adaptētu jaunajai drošība videi.

Latvia’s accession in NATO created never before excisting security guarantees and also new challenges for its defence policy where Latvia implemented many measures in defence policy advancement in order to successfully adopt oneself in Alliance. Master thesis aim is to analiyze those questions that affect defence policy history and main guidelines in time period from 2004 to nowadays. Latvia’s defence policy experienced several modifications due to changes in international security environment where its history and main guidelines alternated. In the result of this research three main stages of defence policy crystallized where from relatively static policy it transformed to better adapted for the new security environment.
Defence policy guidlines of the Republic of Latvia (2004-2014)
Keywords: Vēsture; militārā politika; Latvijas Republika; NATO; aizsardzības politika; mūsdienas