Nodrošināto kreditoru tiesības maksātnespējas procesā Latvijā - Maslovska, Agnese (Latvijas Universitāte, 2009)
Nodrošināto kreditoru tiesību aizsardzība maksātnespējas procesā ir viens no principiem efektīvai maksātnespējas procesa norisei.Nodrošinātā kreditora tiesību institūts ir jāskata neatrauti no civiltiesībām kopumā, jo bankrota tiesības ir civiltiesību apakšnozare. Darba rezultātā, autore nonāk pie atzinuma, ka nav lietderīgi piešķirt balstiesības nodrošinātajam kreditoram kreditoru sapulcē. Tāpat arī nav pamata piešķirt tiesības nodrošinātajam kreditoram iesniegt maksātnespējas pieteikumu pret parādnieku. Latvijā nav izveidots rokas un lietošanas ķīlu reģistrs, līdz ar to nezināšana par ķīlu tiesību esamību nodara zaudējumus parādnieka mantai. Autore iesaka ieviest reģistru arī uz rokas un lietošanas ķīlām, lai aizsargātu kreditoru kopuma intereses.

Secured creditors law in process of incolvency is one of the principle to manage effective process. Also the institute of secured creditors is tight concerned with civil rights as law of buncrupcy become a sub – sector of civil law. In the result, the author of this study come to a conclusion that secured creditors law in process of incolvency in Latvia are not so limited and if there is some abridgements – they are always justly and recompensed. It is not appropriate to grant for secured creditors rights of voting in gathering of creditors. And also it is not appropriate to grant for secured creditors to introduse annoncement of process of incolvency. In the process of incolvency in Latvia secured creditor notion is limited in connection with civil law. So it is needed to create register for all kinds of gages, otherwise, ignorance of gages being, do cause damage of debitors belongings.
Secured Creditors Law in Process of Insolvency in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne